Groninger Museum koopt werk Henk Helmantel

15767Henk Helmantel is een van de bekendste en succesvolste kunstenaars in Groningen. Het Groninger Museum heeft het werk ‘Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam’ (2012) van Helmantel aangekocht en verrijkt op deze manier haar collectie met een fraai schilderij van een Gronings monument. “Helmantel is een kunstenaar die weliswaar oppervlakkig gezien in de stijl van de oude meesters werkt, maar zijn composities en kleurgebruik zijn wel degelijk door de moderne en abstracte kunst beïnvloed. Het Groninger Museum hoort werk van Henk Helmantel in de collectie te hebben” aldus Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum.

Henk Helmantel is geboren in Westeremden, ca. 25 km ten noorden van de stad, en woont en werkt daar nog steeds. Hij studeerde op Academie Minerva van 1961 en 1965. Helmantel: “Dit schilderij heb ik gemaakt naar aanleiding van de vraag of ik mee wilde doen met de manifestatie ‘Feest van de Geest’ rond Pinksteren met exposities in een aantal Groninger Kerken. We zien de noordmuur van een oude kerk met tal van details, op het eerste gezicht zeer realistisch weergegeven. Maar dit is meer dan een gewoon ‘portret’ van een gebouw. Het boeiende vond ik de ritmiek van de verschillende vormen die de realiteit ook als een abstracte compositie laat ervaren.” Het is dan ook niet toevallig dat dit schilderij als een soort partituur voor een muzikale compositie gebruikt werd door de organist Henk de Vries.

15767

Henk Helmantel, De noordmuur van de Nicolaikerk in Appingedam met doorkijk naar de sacristie, 64 x 92 cm, 2012, Olie op paneel. Bron: Groninger Museum

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!