Hedendaags Afrikaans design in de Kunsthal Rotterdam

Dit najaar laat de Kunsthal nieuw licht schijnen op hedendaags Afrikaans design. ‘Making Africa’ laat werk zien van meer dan 120 kunstenaars en ontwerpers. Deze jonge generatie denkers en makers laat, met hun experimentele aanpak en vanzelfsprekende gebruik van nieuwe media, de wereld kennismaken met een nieuwe kijk op Afrika. De creatieven werken vaak in meerdere disciplines tegelijk en breken daarbij graag met conventies. De tentoonstelling geeft een verrassend, humoristisch en levendig beeld van design in de breedste zin van het woord.
Making Africa

De brilontwerpen van de Keniaanse Cyrus Kabiru zijn gemaakt van materiaal dat hij op straat vindt, van sponsjes tot schroeven. Met zijn ‘C-stunners’ toont Kabiru dat we met oogkleppen op naar de wereld kijken – ook naar Afrika. Er zijn meubelontwerpen, zoals de kleurrijke, tweepotige ‘Sansa armchairs’ van de Malinese Cheick Diallo, van aan elkaar geknoopt nylon visdraad. De tentoonstelling laat architectuur zien van onder meer Francis Kéré, David Adjaye en Kunlé Adeyemi. En opmerkelijke kartonnen stadsmodellen van Bodys Isek Kingelez, animatiekunst van de Zuid-Afrikaanse Robin Rhode en ‘urban fashion’ fotografie van de Mozambikaanse Mário Macilau van jongeren op zoek naar hun identiteit.

Relevant:  10 jonge Afrikaanse kunstenaars die je moet kennen!

Making Africa

Het ‘booming’ Afrika telt momenteel circa 650 miljoen mobiele telefoons – meer dan in de VS en in Europa. De meeste van deze apparaten hebben toegang tot het internet. Deze poort naar de wereld is van belang voor de huidige transformatie van Afrika en heeft grote invloed op het werk van kunstenaars en ontwerpers. ‘Making Africa’ laat zien hoe design samengaat met de economische en politieke veranderingen van het Afrikaanse continent, en deze veranderingen zelfs aanjaagt. Naast hedendaags design zie je ook voorbeelden van magazines en fotografie uit de jaren 60. De vergelijking laat zien hoe de jonge generatie vaak bewust verwijst naar werk uit deze eerste jaren van een onafhankelijk Afrika en het positieve, zelfbewuste gevoel uit die tijd terugpakt.

Prins Bernhard Cultuurfonds

De tentoonstelling ‘Making Africa’ is met een bijdrage van 25.000 euro mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

20160120105821_logo-prins-bernhard-cultuur-fonds-png_landscape_

Tentoonstellingscatalogus Making Africa

De rijk geïllustreerde Engelstalige catalogus ‘Making Africa – A Continent of Contemporary Design’ is een uitgave van het Vitra Design Museum en hier te koop!

Making Africa is te zien van 1 oktober tot 15 januari 2017. Tijdens het Making Africa Festival op zondag 2 oktober zijn er de hele dag optredens, workshops, rondleidingen, muziek, eten en dans.

www.kunsthal.nl

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!