Tom Fassaert ontvangt het Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2015

Het IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) opende woensdagavond 18 november met de documentaire A Family Affair van Tom Fassaert. Voor aanvang ontving de filmmaker het Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2015.  De jury kent het stipendium toe vanwege de bijzondere verhalen die de laureaat in een stilistisch krachtige en geheel eigen filmtaal weet te vatten. Het stipendium is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Cultuurfonds en bestaat uit een geldbedrag van €50.000 voor het produceren van een nieuwe documentaire.

Tom Fassaert (Naarden, 1979) studeerde in 2006 af aan de Nederlandse Filmacademie met de korte documentaire Doel die een jaar later resulteerde in het zeer goed ontvangen debuut: De Engel van Doel. Deze zwart-wit film toont de ondergang van het Belgische dorpje Doel dat bedreigd wordt door de uitbreiding van de haven van Antwerpen. We zien de leegte en de grauwe vergankelijkheid van het dorp waaruit iedereen gaandeweg vertrekt. Alleen de 75-jarige Emilienne weigert te verhuizen. In deze tragische en melancholische documentaire vol wrange humor is de kijker getuige van twee ondergangen.

familyaffair_710x250

Foto van de nieuwste film van Tom Fassaert: A Family Affair

De afgelopen jaren is Fassaert bezig geweest met van zijn nieuwste film: A Family Affair. In deze film bezoekt hij zijn oma Marianne in Zuid-Afrika, in de hoop meer inzicht te krijgen in de familiegeschiedenis en de problematische relatie met haar kinderen. Marianne laat zich niet regisseren en onttrekt zich op volkomen onverwachte en verbluffende wijze aan de rol waarop haar kleinzoon juist probeert scherp te stellen: die van moeder en grootmoeder. Met dit persoonlijk en integere familiedrama bevestigt Fassaert zijn reputatie als één van Nederlands grootste filmtalenten. Een tweede film waar door velen reikhalzend naar uitgekeken is, laat een filmmaker zien die niet alleen opvalt met een bijzonder verhaal maar die ook stilistisch een zelfverzekerde indruk maakt. Fassaert weet wat hij wil vertellen en hoe hij het moet vertellen.

Tom Fassaert ontvangt het Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2015

Tom Fassaert ontvangt het Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2015

De Engel van Doel is in sfeervol zwart-wit geschoten, waardoor de voortschrijdende leegte en de grauwe vergankelijkheid van het steeds stiller wordende dorp worden benadrukt. De film registreert het verloop van het tragische einde van een dorp door beelden van de lege straten, de verloederde huizen, de stilte alleen verbroken door echoënde geluiden van een vogel en het lawaai van de slopers. Deze beelden worden afgewisseld met scènes uit het steeds verder afkalvende dorpsleven, met de keukentafel van Emilienne waaraan steeds minder gasten plaatsnemen, als  belangrijk middelpunt. Een filmmaker met bijzondere eigen visuele stijl. – uit het juryrapport.

Het Cultuurfonds beloont met het Cultuurfonds Documentaire Stipendium talent met een financiële bijdrage. Met het toegekende geldbedrag van € 50.000 krijgt de documentairemaker de gelegenheid een film over een onderwerp naar eigen keuze te maken. Het stipendium is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al bewezen hebben en daarvoor al enige erkenning hebben gekregen. Het Documentaire Stipendium werd eerder toegekend aan Klaartje Quirijns (2011), Renzo Martens (2012), Boris Gerrets (2013) en Jessica Gorter (2014).

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren zij bijzondere initiatieven en talent. Als inspirator van hedendaags mecenaat geven zij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!