Het programma van Unseen Photo Fair & Festival

Het programma van Unseen Photo Fair & Festival is compleet. Voor de vijfde editie brengt Unseen een interessant, innovatief en prikkelend programma. Tijdens de fair is er op het terrein van de Westergasfabriek een opmerkelijk onsite programma waarin uitgever Bruno Ceschel en kunstenaar Lucas Blalock focussen op augmented reality in fotografie, haalt Clare Strand de ‘fun fair’ naar Unseen Photo Fair waar je haar werk kan winnen én kunnen bezoekers zich laten fotograferen door fotografen als Zanele Muholi (ZA) in Face to Face: African Portraiture. De hele Spaarndammerbuurt staat in het teken van fotografie en interactie tijdens de nieuwe editie van Unseen Photo Festival.

Making Memeries

Duik in de fascinerende wereld van augmented reality in het on-site project Making Memeries van Bruno Ceschel (GB). Kunstenaar Lucas Blalock (VS) creëerde in samenwerking met aanwezige kunstenaars een unieke installatie die bezoekers tot leven kunnen laten brengen door via de gratis ‘Making Memeries’ app op hun telefoon naar het werk te kijken.

Big Couple Green & Blue, 2015 © Pierre-Christophe Gam

Big Couple Green & Blue, 2015 © Pierre-Christophe Gam

Face to Face: African Portraiture

Studioportretten zijn een diepgewortelde traditie in de Afrikaanse fotogeschiedenis, maar inmiddels gaat het er heel anders aan toe dan vroeger. Face to Face: African Portraiture benadrukt dit belangrijke onderdeel van het Afrikaans cultureel erfgoed en kijkt tegelijkertijd naar de toekomst van het thema. Dit jaar nodigt Unseen jonge en gevestigde Afrikaanse fotografen uit om bezoekers op de moderne wijze vast te leggen in deze pop-up fotostudio.

Ene1 © Delphine Diallo / Red Hook Labs

Ene1 © Delphine Diallo / Red Hook Labs

All That Hoopla

Unseen laat bezoekers graag op nieuwe manieren in contact komen met fotografie. In het on-site project All That Hoopla speelt Clare Strand (GB) hierop in door bezoekers de mogelijkheid te geven om werk van haar te kunnen winnen. Dan moet het ze natuurlijk wel lukken de hoepel om het werk te gooien.

Hoopla, 2016 © Clare Strand/LhGWR

Hoopla, 2016 © Clare Strand/LhGWR

Unseen Living Room & Dummy Award

Het Unseen Living Room programma is compleet, met actuele onderwerpen en interessante sprekers als Roger Ballen (fotograaf, VS), David Campany (schrijver, kunstenaar en curator, GB), Princess Alia Al–Senussi (LB/VS), Mark Coetzee (Executive Director, Zeitz MOCAA, ZA) en Koos Breukel (NL). Bekijk het Living Room programma op de website van Unseen. De shortlist van de Unseen Dummy Award 2016 wordt op 1 september bekendgemaakt op Unseen’s website. Op 2 vrijdag 23 september zal de winnaar worden aangekondigd op de Unseen Book Market.

Making Memeries, installation view, 2016 © Harry Mitchell/Self Publish,  Be Happy

Making Memeries, installation view, 2016 © Harry Mitchell/Self Publish, Be Happy

Gallery Night

Dit jaar organiseert Unseen opnieuw de Gallery Night. Een selectie van Amsterdamse galeries openen in de avonduren hun deuren voor het (internationale) publiek. De galeries zijn op zaterdag 24 september open van 20.00 tot 22.00 uur. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie en een overzicht van de deelnemende galeries op www.unseenamsterdam.com/open-gallery-night

Unseen Photo Festival

Vrijdag 16 september opent de tweede editie van Unseen Photo Festival. Tien dagen lang staat heel Amsterdam in het teken van de hedendaagse fotografie. Het festivalhart – de Spaarndammerbuurt- biedt een vol en interactief programma met workshops, kokende kunstenaars en een buurtwedstrijd. Naast de drie grote tentoonstellingen van Christto & Andrew, Anton Corbijn en een selectie Japanse fotografen, is er onder meer een installatie van kunstenaar Ola Lanko (UA) in de speeltuin én is zanger Typhoon onderwerp in een tentoonstelling in het Art Hotel. Het complete programma staat vanaf nu online.

Making Memeries, installation view, 2016 © Harry Mitchell/Self Publish,  Be Happy

Making Memeries, installation view, 2016 © Harry Mitchell/Self Publish, Be Happy

Unseen Video’s

Dit jaar geeft Unseen een speciale blik in het werkproces van een aantal Unseen kunstenaars via verschillende video’s. Zo presenteren de vijf genomineerden van de ING Unseen Talent Award zich in korte video’s, waarna de kijker direct kan stemmen op zijn of haar favoriet. Deze video’s staan vanaf 5 september op de website van Unseen. Op zondag 18 september zendt Kunstuur van AVROTROS een documentaire uit van Unseen, over campagnekunstenaars Christto & Andrew in hun woonplaats Qatar. Na deze uitzending zal de documentaire op Unseen’s website staan.

UNSEEN PHOTO FAIR 23 – 25

SEPTEMBER UNSEEN PHOTO FESTIVAL 16 – 25 SEPTEMBER

www.unseenamsterdam.com

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!