Hide & Seek 1

Hide & Seek, Maarten Baas – Groninger Museum

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas. De tentoonstelling Hide & Seek laat het veelzijdige werk zien, waaronder Clay en Smoke, maar ook nieuw werk. De solo-expositie is te zien van 18 februari tot en met 24 september in het Groninger Museum.

Maarten Baas

Baas is geboren in Duitsland, maar verhuisde in 1979 naar Nederland, waar hij opgroeide. Hij is een van de opvallendste ontwerpers van zijn generatie. Zijn werk bevindt zicht op het snijvlak van kunst en design en staat bekend als humoristisch, rebels en theatraal. Zijn oeuvre is divers en bestaat onder andere uit meubels, objecten, installaties, video’s en performance. Hij heeft zowel binnen als buiten de designwereld een unieke positie verworven. In 2009 werd hij tijdens Design Miami bekroond met de Designer of the Year Award. Ook werkte hij al samen met grote namen als Louis Vuitton, Swarovski en Dior.

Sinds 2005 werkt Baas samen met zijn productiepartner Bas den Herder. In de studio “DHPH”, dicht bij ‘s-Hertogenbosch, wordt bijna alles wat hij verzint, handgemaakt. Zijn manier van werken en zijn ontwerpen werken niet goed met computers en machines, sinds zijn kunstwerken vaak kriebelige lijntjes bevatten en net niet alles helemaal recht is.

Hide & Seek

Draaiende ventilatoren, een rookgeur die je neus binnen dringt, een kermis en roeptoeters die zachtjes tegen je praten. Dit is allemaal te beleven in de tentoonstelling Hide & Seek, die bestaat uit 7 zalen met de primeur van het werk Hide & Seek, bestaande uit 8 video’s.

May I have your attention please

Het ontwikkelen van een eigen stem geluid en een herkenbaar handschrift is belangrijk in zijn werk. Tegenwoordig is er een overdaad aan informatie en is het moeilijk om je eigen stem te laten klinken. Spreekbuizen of roeptoeters lijken het symbool van deze tijd. Het werk bestaat dan ook uit meerdere roeptoeters die heel zachtjes allemaal wat anders zeggen, waardoor het niet te verstaan is.

Hide & Seek 4

May I have your attention please. Hide & Seek, Maarten Baas, Groninger Museum 2017. Foto: Marten de Leeuw

Real Time

Hoe laat is het eigenlijk? Was u hier voor uw gevoel al lang? Bespiegelingen over tijd en vergankelijkheid vormen een rode draad in het werk van Maarten Baas. Dit komt tot uiting in de tentoonstelling door meerdere werken. Zoals de veel gevierde Real Time, een serie klokken met videoprojecties, waarin figuren, onder wie hij zelf, constant met een stift de wijzers op de wijzerplaat tekenen om de juiste tijd aan te geven gedurende 12 uur.

Hide & Seek 2

Real Time. Hide & Seek, Maarten Baas. Groninger Museum 2017. Foto: Marten de Leeuw 

Close Parity

Deze meubels zijn gebaseerd op bijna kinderlijke schetsen van meubels die eigenlijk niet kunnen. Hoewel het lijkt alsof ze ieder moment kunnen omvallen door de ongebruikelijke vormen weerstaan ze de zwaartekracht. Het is een ode aan de meesterlijke eenvoud van Dick Bruna.

Hide & Seek 6

May I have your attention please. Hide & Seek, Maarten Baas. Groninger Museum 2017. Foto: Marten de Leeuw

Baas is in Town

Tijdens het bekijken van de andere zalen hoor je constant hoempamuziek. Eenmaal in de zaal waar de muziek vandaan komt, krijg je een lach op je gezicht. Het is een soort kermis! De muren hebben diverse kleuren, er is een draaimolen, bewegende beelden als je er langs loopt, discolicht en lachspiegels. Baas is in Town werd voor het eerst gepresenteerd op het belangrijke designevenement in Milaan in 2014. Het is zijn commentaar op het ‘oppervlakkige circus’ waar ook hij elk jaar neerstrijkt.

Hide & Seek 1

Baas is in Town. Hide & Seek, Maarten Baas. Groninger Museum 2017. Foto: Marten de Leeuw

New! Newer! Newest!

Het fenomeen tijd komt ook duidelijk voor in de werken The New Forest en Tree Trunk Chair. Bij beide wordt er gebruik gemaakt van het natuurlijke proces van boomgroei. Het zal ongeveer 200 jaar duren voordat het eindelijke resultaat zichtbaar wordt. Hiermee bekritiseerd hij hoe vandaag de dag de meeste producten met absurde snelheid van de band rollen. The New Forest is een landschapskunstwerk, waar bomen in een bepaalde vorm zijn geplant en na 200 jaar het logo NEW! laten zien. Uit het kunstwerk Tree Trunk Chair moet uiteindelijk een stoel worden voortgebracht met behulp van een mal die gaandeweg met de boom vergroeit.

Smoke

Voor zijn afstudeerwerk in 2002 aan de Design Academy Eindhoven heeft hij meerdere stukken meubilair verbrand en vervolgens met een transparante epoxylaag behandeld. Hierdoor zijn de meubels nog steeds bruikbaar. De serie werpt een prikkelend nieuw licht op begrippen als schoonheid, waarde, onderscheidingsdrang en duurzaamheid.

Hide & Seek 3

Smoke. Hide & Seek, Maarten Baas. Groninger Museum 2017. Foto: Marten de Leeuw © RV

Clay

Een goed voorbeeld van de kriebelige lijntjes die vaak zichtbaar zijn in zijn werk is de Clay collectie. Het bestaat uit meubels die van synthetisch klei zijn gemaakt. Met deze serie lijkt Baas terug te gaan naar de kindertijd. Met de directe en handmatige manier van vormgeven zet hij zich af tegen geavanceerde en gedigitaliseerde productiemethoden. Het imperfecte, onbeholpen, spontane en Baas zijn liefde voor een persoonlijke manier van produceren komt in de Clay serie naar voren. In Hide & Seek staan meerdere ventilatoren uit deze serie.

Hide & Seek 5

Clay. Hide & Seek, Maarten Baas. Groninger Museum 2017. Foto: Marten de Leeuw

Verstoppertje spelen

Hide & Seek toont de grootste werken die Maarten Baas heeft gemaakt in het afgelopen decennium. Van de iconische werken Smoke en Clay tot aan de veel gevierde Real Time. De tentoonstelling laat zien hoe veelzijdig Baas is en de tijd vliegt voorbij. Misschien is het tijd om te verstoppen, om nog een momentje langer te kunnen genieten van al het moois. Hide & Seek is te zien tot en met 24 september in het Groninger Museum.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl