Banksy versnipperaar

Hoe de Banksy versnipperaar de waarde liet stijgen

De Britse kunstenaar Banksy slaagde erin wat velen één van de meest gedurfde en gewaagde streken in de kunstwereld noemen. Nadat zijn werk net voor $ 1.4 miljoen op een veiling verkocht was, ging er bij het schilderij een zelfvernietigingsmeganisme aan de slag.

Het werk, Girl With Balloon, kreeg een winnende bieding dat meer dan drie keer de schatte waarde was. Toen hoorden degenen die op de vrijdagavondveiling aanwezig waren, plotseling een alarm afgaan. “Iedereen draaide zich om en de foto was door het kader gegleden”, zegt Morgan Long, hoofd van de kunstinvesteringen in het in Londen gevestigde adviesbureau Fine Art Group.

Banksy versnipperaar

Het schilderij passeerde een shredder die in het frame was geïnstalleerd en tegen de tijd dat het werd uitgevoerd hing het grootste deel van het werk in stroken vanaf de onderkant van het frame. “We zijn Banksy-ed”, zei Alex Branczik, Sotheby’s hoofd hedendaagse kunst in Europa, op een persconferentie achteraf. “We hebben deze situatie in het verleden niet meegemaakt, waar een schilderij spontaan wordt versnipperd bij het bereiken van een record voor de kunstenaar.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pierre Koukjian (@pierrekoukjian) op

Zomaar 50% meer waard

De website MyArtBroker.com, die Banksy-stukken doorverkoopt, is van mening dat het stuk plotseling veel waardevoller was na de grap. “Dit is nu onderdeel van de kunstgeschiedenis in zijn versnipperde staat en we schatten dat Banksy minstens 50% aan zijn waarde heeft toegevoegd, mogelijk zo hoog als een waarde van £ 2m plus”, aldus de website in een verklaring.

Tot nu toe heeft het veilinghuis nog niet veel informatie vrijgegeven over wat er daarna zal gebeuren. “De succesvolle bieder was een privé-verzamelaar, die via een medewerker van Sotheby aan de telefoon bood. We zijn momenteel in discussie over de volgende stappen, “zei Sotheby’s in een verklaring zonder de koper te identificeren. Sommigen hebben echter het vermoeden dat Sotheby’s misschien wel geweten hebben dat dit zou gaan gebeuren.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!