Interview met Job, Joris en Marieke

happy-camper3_job-joris-and-marieke_jelly-london_632Het animatietrio Job, Joris en Marieke viel op het Holland Animation Film Festival dubbel in de prijzen met hun film MUTE. Ze sleepten de prijs voor de beste Nederlandse korte animatie, en de publieksprijs in de wacht. Het trio, dat we misschien al kennen van de leuke short “It’s not Funny, It’s Art”, of van hun videoclip voor Gers Pardoel, timmert behoorlijk aan de weg. Reden genoeg om wat vragen aan ze te stellen. 

Jullie hebben de videoclip gemaakt voor het populaire nummer ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel, zijn jarenlang door miljoenen nietsvermoedende reizigers bekeken in de trein, en hebben nu ook dubbel gewonnen op het Holland Animation Film Festival (gefeliciteerd!) met jullie film MUTE. Hoe zijn jullie zo gewoon gebleven?

Marieke: Haha. Wij zijn volgens mij juist altijd raar gebleven. En hoe we dat doen, ik denk dat dat met de chemie tussen ons drieën te maken heeft.
Joris: Ik ben helemaal niet gewoon.

Ik moet zeggen: MUTE is een geweldige korte animatie, met een toch wel absurdistisch verhaal. Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Marieke: Joris sneed zich een keer in zijn teen tijdens het zwemmen. Hij vond dat de wond eruit zag als een mond en deed net alsof zijn teen kon praten. Dat vond iedereen heel goor, maar Job en ik vonden het juist heel grappig. En zo kwamen we op het idee voor MUTE.
Joris: Vervolgens hebben we een lange lijst gemaakt met scherpe objecten. Dat was een mooie middag… Er staat trouwens een making of van MUTE (en hoe we op het idee kwamen) op onze site.
Job: Overigens is het tijdens het animeren best walgelijk om steeds iemand met z’n gezicht in een cirkelzaag te zien landen.

 

Wat maakt – naast het winnen op een animatiefestival – jullie werk zo leuk om te doen?

Joris: Het blijft een heel bijzonder gevoel om een door ons verzonnen karakter iets te zien doen dat wij bedacht hebben. Het moment dat het karakter tot leven komt blijft voor mij wel het mooiste. En het is gewoon heel erg leuk om met zijn drieën dit soort plannen te bedenken.
Job: Daarnaast is het fijn dat we alle drie op onze eigen manier ons ei kwijt kunnen bij het maken van een film. Joris en Marieke houden zich heel veel bezig met het verhaal en het karakter, ik bijvoorbeeld weer meer met de muziek, sound effects en ontwerp.

Job, Joris & Marieke

Tegen welke animatoren kijken jullie op? Om welke reden?

Marieke: Wij laten ons vooral inspireren door goede verhalen, en vaak zijn dat toch gewoon live action films. En wij houden toevallig van regisseurs met Anders of Anderson in de naam: Wes Anderson, Roy Andersson, Paul Thomas Anderson en Anders Thomas Jensen.
Joris: Job en ik hebben een paar jaar samengewoond, en de hoeveelheid Simpsons die we toen gekeken hebben heeft ook wel zijn sporen nagelaten.
Job: Een animator waar we wel erg door beïnvloed zijn is Adam Elliot. Hij maakte de feature film Mary & Max. Qua stijl is het niet helemaal ons ding, maar het verhaal en de manier waarop hij het vertelt is geweldig.

Ieder voor zich: met welk van jullie karakters kan je je het beste identificeren? En waarom precies?

Joris: Lastige vraag. Ik voel het meeste voor Snjezhi denk ik, maar die lijkt niet echt op mij. Ik heb namelijk wel grootouders. Laat ik maar voor Pelle kiezen dan, omdat ik ook wel zo’n mooi pak zou willen hebben.
Marieke: Met Manfred, tenminste, niet zozeer dat ik me met hem identificeer, maar wel dat ik hem het beste ken. We hebben inmiddels zoveel filmpjes met hem gemaakt en ook zoveel ansichtkaarten bedacht die hij heeft gestuurd en ik typ al zijn twitter berichten. Manfred zit zo goed in ons hoofd, ik weet precies wat hij waarvan vindt.
Manfred: Ik identificeer me het minste met Job, wat een onaangenaam persoon! Zoals hij mij heeft behandeld bij de opnames van de clip. En me dan gewoon doodleuk niet terug vragen voor de clip van de tweede plaat. Ongelofelijk!
Job: Manfred de yeti natuurlijk! Het was geweldig samenwerken met hem voor de eerste Happy Camper clip. Voor de nieuwe plaat hebben we iets nieuws gedaan, maar in de toekomst zou ik weer graag met hem samenwerken, wat een chemie!

 
Hebben jullie grote dromen? Bijvoorbeeld een feature film maken? Of een bepaalde animatietechniek gebruiken/met iemand samenwerken? World fame?

Marieke: Een stiekeme wens van ons is om een feature film te maken inderdaad. We willen daar langzaam naartoe werken, tot nu toe zijn onze films niet boven de 4 minuten uitgekomen. Dus laten we eerst eens met 10 minuten beginnen en van daaruit weer verder kijken.
Job: Ik heb ook heel veel zin in langere films! Daar past ook veel meer muziek in dan in een film van 4 minuten.
Joris: We hopen dit jaar een kinderboek te maken. Dat is ook wel een droom die uitkomt.

Met wat voor nieuwe projecten zijn jullie nu bezig?

Job: We werken tegelijk aan opdrachten en vrij werk. We hebben begin dit jaar een project gedaan voor de metro in London en beginnen nu aan een nieuwe campagne in Engeland.
Joris: Een kinderboek dus. En een serie clips voor de hiphop artiest RICO!
Marieke: We werken op dit moment aan een nieuwe film voor Ultrakort. Voor Ultrakort worden elk jaar vier animatiefilms van twee minuten gemaakt en dit jaar zijn wij uitgekozen om er een te maken. De film heet A Single Life en verder ga ik er niks over verklappen. Vanaf december is hij te zien als voorfilm bij een blockbuster in alle Pathe bioscopen.

 
Hartelijk dank voor het interview!

Films waar Job, Joris en Marieke van houden:
Mary and Max – Adam Elliott
The Royals Tennenbaums – Wes Anderson
The Life Aquatic – Wes Anderson
Songs from the Second Floor – Roy Andersson
You the Living – Roy Andersson
Magnolia – Paul Thomas Anderson
Punch Drunk Love – Paul Thomas Anderson
Adams Apples – Anders Thomas Jensen
The Green Butchers – Anders Thomas Jensen

Interview door: Grietje Hoogland
grietjehoogland.wordpress.com

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl