Interview met Vincent Mock

Gefascineerd door de natuur kan je kunstenaar Vincent Mock wel noemen. Hij werkte onder andere als duikinstructeur in Mozambique, maar ook als ranger van de neushoorns in het Marakele National Park (Zuid-Afrika). Zijn liefde en passie voor natuur kan hij nu goed laten zien in zijn werk. Door middel van zijn kunstwerken vraagt Vincent aandacht voor de natuur en de wereld waarin wij leven. In dit Interview met Vincent Mock vertelt hij over zijn inspiratie en ideeën achter de werken.

Kan je iets vertellen over je serie ‘Hooked on life’?

Vincent: “Ik heb een tijdje gestudeerd, waaronder een marketingopleiding en filosofie. Uiteindelijk bleek dit niks voor mij. Ik besloot ranger lessen te gaan volgen, daarnaast heb ik ook veel gedoken en ben duikinstructeur geweest in Mozambique. Hier ontdekte ik mijn liefde voor de natuur, vooral voor de oceaan. De haaien die ik heb gemaakt bestaat uit aan elkaar gelaste vishaken. De haai is een van de vele bedreigde diersoorten en deze maak ik op schaal na. De vishaken waar de haaien bestaan zijn scherp en ik heb mezelf er al vaak aan opengehaald. Deze dienen als een symbool van menselijk streven en van onze relatie met de natuur.”

Welke betekenis heeft plankton daarbij?

“Plankton is onzichtbaar voor het blote oog. Deze micro-organismen zorgen voor onze zuurstof, terwijl we er eigenlijk maar weinig vanaf weten. Er komt ongeveer 72% zuurstof uit de oceaan, dus we zijn onwijs afhankelijk hiervan. Door de plankton enorm te vergroten kan het verhaal over de vitale functie van plankton verteld worden. Dit kan ik doen dankzij een bekende van mij die als geoloog verbonden is aan de Universiteit van Fribourg in Zwitserland. Hierdoor kon ik gebruikmaken van een nano-CT-scanner, waarmee ik 3D animaties kon maken. Door de hoge CO2-absoprtie verzuren de oceanen, waardoor plankton verbleekt en dreigen de kalkskeletjes op te lossen.”

De Neushoorns die je maakt zijn erg indrukwekkend, wat is het verhaal daarachter?

“De hoorns van neushoorns zijn erg gewild en erg kostbaar. Er wordt dan ook flink in gehandeld, momenteel is het namelijk het meest kostbare goed op aarde. Helaas zijn er dan ook steeds minder neushoorns op aarde, terwijl de handel juist is toegenomen in de afgelopen tien jaar. Daarvoor werd er weinig gestroopt, en nu juist heel veel. Dit is het gevolg van het veranderende consumentengedrag. Landen zoals China en Vietnam gebruiken veel traditionele geneesmiddelen, en dit spul verwerken ze dan in medicijnen. Daarnaast is het ook een statussymbool, als je dit in huis hebt ben je heel rijk.

A new paradigm (2014-2017)

“Zelf heb ik er vier jaar over gedaan om echte ‘rhino-skulls’ vanuit Afrika hierheen te krijgen. Ze komen uit het Marakele National Park waar ik een tijdje heb gewerkt. Toen ik daar in 2007 wegging begon de stroperij daar een beetje op te spelen. Nu is de neushoorn, net zoals de haai, een icoon in de (dieren)wereld, en dat is iets wat we moeten beschermen. Ik wil de neushoorn een mooi plekje geven door middel van de schedels met oude Chinese teksten te laten graferen, deze gaan over natuurbescherming. Dit wordt gedaan door de Chinese kunstenaar Zhou Le Sheng. Nu is dit een fusie tussen Westerse en Oosterse culturen. Deze schedels gaan naar China, want daar kunnen ze hopelijk een grote impact leveren, voor een stukje bewustwording.”

Het graferen van de schedel

De haaien en neushoorns zijn erg grote beesten in de dierenwereld, waar komt je inspiratie voor de herten vandaan?

“De ontwerpen voor deze werken worden gemaakt door indianen uit Mexico, de Huichol tribe. Ze leven in de Sierra Madre, een bergketen in het Westen van Mexico. Het idee is ontstaan toen deze mensen in Nederland een peyote ceremonie deden, dat is een cactus. Hierin zit een stof met een extreem sterke hallucinerende werking, dit doen ze om in een andere wereld te komen. De grond waar deze stam nu woont worden ze afgegooid door grote bedrijven. Dit is ook weer een ander verhaal dat verteld moet worden. Hun oppergod is een hert, die heet Kauyumari. Ze leven verder ook een met de natuur, veel meer dan dat wij doen, en daar kunnen wij als Westerlingen nog heel veel van leren.”

“Ik gebruik afgeworpen geweien van Europese edelherten die dan door hun bewerkt worden met glazen kraaltjes en hun eigen traditionele patronen. Het was nog wel een onwijs gedoe om de geweien naar Mexico te krijgen. Bij de douane doen ze daar onwijs lastig over, sommige stukken gaan ook kapot omdat de douane streng controleert op drugs. Op een gegeven moment hebben we ze beschilderd met een laag epoxy en gedaan alsof de geweien nep waren, zo kregen we ze wel de grens over. Er zijn nu een paar modellen terug en er zijn wat geweien in Mexico. Met zo’n klein model zijn ze ongeveer een maand bezig, maar met een groot gewei ongeveer 6 maanden. Ze werken hieraan met het hele gezin.

Kauyumari

Wat zijn je plannen, wat staat er nog op je verlanglijstje?

“Ja zeker, genoeg! Maar goed het zijn nu 6 concepten die ik heb tot nu toe, dus daar ga je variaties op maken. Voorlopig in ieder geval, je wil ook niet te veel tegelijk doen anders wordt het zo veel. We zijn nu momenteel bezig met een grote vissenkop, een fossiel. Die komt binnenkort naar Nederland toe. Het is een uniek fossiel en er zijn er niet zo veel van op de wereld. Als die binnenkomt gaan we een glazen lichaam maken van 6 meter, samen met een glaskunstenaar. Het fossiel is ongeveer 380 miljoen jaar oud, een oerdier dat de zee vroeger domineerde. Hij at zelfs ook haaien. Dat is ons toekomstproject, er is genoeg gaande in ieder geval. Het is allemaal natuur gerelateerd, het vertelt allemaal hetzelfde verhaal.”

Vincent is een van de kunstenaars die zijn werk aanbiedt op Online Galerij. Voor zijn kunstenaarspagina klik hier.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl