Interview | Yuri van Geenen: the American reality

Yuri-van-Geenen-AboutYuri van Geenen is een Nederlands-Amerikaanse fotograaf. Zijn voorliefde voor de rauwe realiteit komt in zijn werk duidelijk naar voren en grijpt aan. Het grootste deel van zijn werk draait om gewone mensen en plaatsen en zijn observatie daarvan. Hij richt zich op het blootleggen van het buitengewone in het gewone. PNOexpo sprak Van Geenen over zijn inspiratie, achtergrond en andere fotografen.

In je foto’s komt een duidelijke voorliefde voor de lagere klasse (in Amerika) naar voren. Waar komt die vandaan?

De voorliefde voor de VS is mede ontstaan doordat ik, naast de Nederlandse nationaliteit ook de Amerikaanse nationaliteit heb. Als kind kwam ik al regelmatig in de VS en ik blijf het een schitterend en boeiend land vinden. In zowel mensen als landschappen vind je er een enorme diversiteit. De inkomensverschillen in de VS zijn de laatste jaren enorm vergroot en het verschil tussen arm en rijk zet in hoog tempo en onverminderd door. Daardoor verdwijnt langzaamaan de middenklasse en wordt de groep van de lagere sociale klasse steeds groter. Vaak leeft het beeld dat de lagere klasse, door verkeerde beslissingen in het leven, kiest voor zo’n bestaan. Maar in de VS is het niet ongebruikelijk om 2 à 3 verschillende baantjes te hebben en steeds nog een armoedig bestaan te hebben.

Een groot deel van de lagere, sociale klasse in de VS zijn keiharde werkers. Ik heb mensen gesproken die al meerdere malen alles zijn kwijtgeraakt door bijvoorbeeld een storm, verlies van hun baan of ziekte. Toch vinden ze weer de moed om de draad op te pakken: niet lullen maar poetsen. Mensen die vrijwel dagelijks werken, maar in een tent in het bos wonen, omdat ze geen huisvesting kunnen betalen. Die klasse wil ik met mijn fotografie een gezicht geven. De lagere en middenklasse is ook de groep die de economie in de VS draaiende houdt. Eigenlijk een soort sociale underdogs.

Yuri-van-Geenen-Another-Day-Another-Way_10

Je bent sinds 2013 gecontracteerd door ZUMA Press. Wat betekent zo’n contract?

ZUMA Press is een Amerikaans persagentschap dat wereldwijd met verschillende fotografen werkt. In de praktijk betekent het dat zij mij benaderen met een fotografieopdracht of dat ik op eigen initiatief een project start en de foto’s bij hen onderbreng. ZUMA Press verkoopt vervolgens de foto’s aan allerlei media wereldwijd.

Is er een foto uit je oeuvre waar jij het meest trots op bent?

Mijn favoriete foto is van mijn oom in zijn onderbroek. De foto is een duidelijk voorbeeld van mijn manier van portretteren: ogenschijnlijk geënsceneerd, maar in werkelijkheid op het juiste moment geschoten. De foto wordt met name op groot formaat interessanter omdat allerlei kleine details dan duidelijker worden.

Daarnaast ben ik trots op een videoclip die ik onlangs heb geschoten. De clip is ouderwets op 8mm geschoten en daarna in de studio gedigitaliseerd en geëdit. Het was een enorm monnikenwerk maar het resultaat mag er wezen.

Yuri-van-Geenen-Another-Day-Another-Way_4

De foto van de oom van Van Geenen

Naast welke andere fotograaf zou jij wel willen hangen in een expositie?

Tijdens mijn opleiding aan de Fotoacademie heb ik veel werk van andere fotografen bekeken. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik in aanraking kwam met werk dat me echt raakte. Dat overkwam mij met beelden van Stephen Shore, Joel Sternfeld, Bruce Davidson en William Eggleston. De manier waarop zij de Verenigde Staten in beeld brengen fascineert mij enorm.

Welke andere PNO-exposant is jouw opgevallen?

Pim Vuik. Zijn werk spreekt mij erg aan, met name de serie Tidal Pools. Deze werken heb ik op groot formaat mogen aanschouwen en ze waren werkelijk indrukwekkend.

yurivangeenen_01

Op de website van PNOexpo kan je van Van Geenen de projecten Another Day Another Way, Portraiture, en de videoclip Storm bekijken.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl