Is dit dé foto waar Vincent van Gogh op staat?

Vorig jaar werd er een foto gevonden van Vincent van Gogh in Parijs, Frankrijk. De media was in rep en roer, want zou dit dan eindelijk duidelijkheid geven over het uiterlijk van één van Nederlands grootste schilders allertijden? Echter stelde een groep experts uit Nederland toendertijd uit dat het Vincent van Gogh niet kon zijn. Tot twee dagen geleden bleef het voor iedereen de vraag hoe hij er dan wel exact uit zag. De Italiaanse kunstonderzoeker Antonio De Robertis beweert deze keer daadwerkelijk een foto te hebben gevonden waar de kunstenaar op staat.

Er zijn nog nooit foto’s gevonden waar de volwassen Vincent op staat, alleen foto’s uit zijn jeugd. Het zou dan de ontdekking van de eeuw zijn als hij werkelijk op de foto staat. Op de foto staan 34 man, waaronder kunstenaars Gauguin en Vuillard, en in het midden zou de kunstenaar zichtbaar zijn.  Antonio weet 100% zeker dat Van Gogh op de foto staat. De foto meent te zijn gemaakt in de eerste twee weken van februari 1888 in Parijs. In die periode was de kunstenaar ook in Parijs. Dit kan toeval zijn, maar kunstverzamelaar Andries Bonger staat naast Van Gogh op de foto, beste vriend en zwager van Van Gogh, Antonio zijn laatste bewijs is dat de man in kwestie ook veel op Van Gogh lijkt, zoals hij wordt afgebeeld op zijn schilderijen.

Is dit dé foto waar Vincent van Gogh op staat?

Vincent van Gogh in zijn jeugd

Daarentegen zijn er altijd sceptici. De woordvoerder van het Van Gogh Museum te Amsterdam dat de kunstafdeling van het museum stelt dat de man op de groepsfoto niet Vincent van Gogh kan zijn. Zij zijn er niet van overtuigd. Ze hebben op basis van zelfportretten en beschrijvingen over zijn uiterlijk geconstateerd dat het niet om de kunstenaar gaat. 

 

Zou er ooit een foto naar boven komen waar Vincent van Gogh wel op staat of blijft zijn volwassen uiterlijk altijd een mysterie?

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl