Karel Appel in Parijs; l’art est une fête!

“Als Amsterdam de stad van mijn jeugd is, dan is Parijs de stad van mijn ontwikkeling”

Dit zei Karel Appel, één van de belangrijkste kunstenaar binnen de CoBrA, in 1963. Hij verhuisde naar Frankrijk in 1950, en sinds 24 februari wordt zijn werk daar nu ook tentoongesteld, l’art est une fête. 21 van zijn kunstwerken, schilderijen en beelden, zijn gedoneerd door de Karel Appel stichting aan het Musée d’Art moderne de la ville de Paris. Curator van dienst is Choghakate Kazarian.

CoBrA

Karel Appel staat bekend als een van de oprichters van de CoBrA groep, die in 1948 in Parijs is opgericht en in 1951 zelf ontbonden is. De leden hadden spontane en experimentele kunst voorgesteld die geïnspireerd waren door het primitivisme. Ze waren vooral geïnteresseerd in tekeningen van kinderen en kunst van mensen met een verstandelijke beperking. Hier was Karel Appel niet anders in en zijn onderwerpen waren vriendelijke onschuldige kinderen en fantasiedieren.

Karel Appel. Vragende kinderen, 1949. Collectie Amsterdam Museum

Karel Appel, Vrijheidsschreeuw, 1948

Unieke werkwijze

Zijn kunstwerken bestaan meestal uit meerdere lagen, waardoor het werk diepte krijgt. Hij ontwikkelde een zeer expressionele schilderswijze waarbij hij vooral simpele vormen en heldere kleuren gebruikte. Hoewel hij een heftiger toets in een dikke verflaag ontwikkelde, bleef hij trouw aan de uitgangspunten van CoBrA. De manier waarop hij schilderde is uniek; naar eigen zeggen draaide hij vaak het werk op zijn kop of keek hij tussen zijn benen door naar het werk. Een van zijn bekendste uitspraken is ook:

“Ik rotzooi maar een beetje an. Ik leg het er tegenwoordig flink dik op, ik smijt de verf er met kwasten en plamuurmessen en blote handen tegenaan, ik gooi d’r soms hele potten tegelijk op.”

Hier legt hij uit hoe hij te werk ging, en dit is ook goed te zien in de film Karel Appel, Componist, die gemaakt is door Ed van der Elsken. Zijn werkwijze wordt vaak beschreven met: eerst lang kijken, de spanning opbouwen en uiteindelijk de verftubes, met alle opgekropte energie in een explosie op het doek aanbrengen. Met zijn unieke werkwijze bewees Appel telkens opnieuw een echte hedendaagse Nederlandse meester te zijn. Zijn schilderijen hingen in alle belangrijke musea in de wereld, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Karel Appel – Vlammend kind met hoepel 1961, Olieverf op doek, 320 x 230 cm

Tentoonstelling

De tentoonstelling omvat 21 kunstwerken, waaronder schilderijen en sculpturen en begint met de werken uit de jaren 1950. De tour zal doorgaan met de grote installaties uit de jaren 1970 en 1990, en sluit uiteindelijk af met een onbekende schilderij-wil, kort voor het overlijden geschilderd. ‘Karel Appel; l’art est une fête!’ gaat duren tot en met 20 augustus.

Voor meer informatie bezoek de website www.parisinfo.com en www.france.fr.

Bijschrift header-afbeelding: Karel Appel, Monde animal, 1948. 96 × 126 cm — Musée d’Art moderne de la Ville de Paris

For English: Karel Appel in Paris!

Laura Evengroen
Laura@onlinegalerij.nl