Abstract love - Art by joost

Kleurexplosies van Joost van Woerden

Joost van Woerden van Art By Joost creëert explosies van kleuren in zijn illustraties en schilderijen. In 2008 is Joost afgestudeerd als illustrator aan de Willem de Kooning Academie, waar hij voornamelijk werkte met aquarel technieken, fineliners, pen en inkt, maar sinds afgelopen jaar oktober is hij ook op doek begonnen. In zijn scriptie op de academie focuste hij zich destijds op het postmodernisme en haar intertekstualiteit; de manier waarop al bestaande beelden in een andere context worden geplaatst en zo een nieuwe betekenis krijgen. Dit is het ankerpunt van Joost zijn werk en zien we bijvoorbeeld terug in zijn abstracte schilderijen; door middel van figuratieve elementen geeft hij deze abstracties een nieuw verhaal.

Sinds hij in oktober is begonnen met schilderen heeft Joost inmiddels een stuk of 30 doeken gecreëerd. Op zijn doeken weergeeft hij een abstracte wereld, vol van kleur, maar op de voorgrond plaatst hij altijd een figuratief element. “Als ik naar een abstract schilderij kijk begrijp ik het vaak niet. Ik wíl het wel graag begrijpen; al die expressionistische kleuren en lagen alleen al, zijn om blij van te worden”, vertelt Joost. In zijn eigen werken wilt hij de toeschouwer daarom net zo’n kleuren-boost laten zien: “Ik wil de kijker een glimlach op het gezicht of in gedachten geven, maar ook een eigen invulling van het schilderij teweegbrengen; daar leent de abstractie zich goed voor”, zo legt Joost uit. Tevens wil hij iets herkenbaars op zijn doeken verwerken, zodat men zijn abstracte werken wél kan begrijpen; vandaar de figuratieve elementen.

Kiss the Rain Art by Joost

Kiss the Rain Art by Joost

Belangrijk aan de werken van Joost is de gelaagdheid; elk werk bouwt hij langzaamaan op. Hierdoor is hij vaak met wel 4 doeken tegelijkertijd aan de slag, zodat de een kan drogen en er bij de anderen weer een volgende laag kan worden aangebracht. Ook laat hij de abstracte werken even liggen, waar hij pas later een figuratief element aan toevoegt. Veel van zijn werken zijn dan ook nog niet af: “Er komen steeds weer nieuwe ideeën naar boven”, vertelt Joost wanneer hij mij een paar van zijn werken ‘in progress’ laat zien.

Spaceplay – Art by joost

Joost: “Voordat ik aan een werk begin heb ik een bepaald beeld in mijn hoofd dat geuit moet worden op het canvas. Als dat niet uitpakt zoals ik het me had voorgesteld, pak ik een witte roller en begin ik weer opnieuw. Zo zijn mijn werken een soort onderzoek, of eerder een speeltuin. Tijdens het rollen kun je overigens weer een structuur ontwikkelen waarmee je weer iets nieuws kunt proberen.” Zo blijven zijn werken een plek om te ontdekken.

Werkplek Art by Joost

Werkplek Art by Joost

Persoonlijk ben ik erg onder de indruk van Joost zijn seizoen-posterserie. In deze serie heeft hij met een zeefdruk-techniek de continenten opgebouwd uit wilde dieren die in deze gebieden leven, waarbij hij met zowel de voorstelling als de kleur refereert naar de seizoenen. Zoals in veel van zijn werken bouwt hij hier met verschillende elementen weer nieuwe elementen op, waardoor hij een soort surrealistische voorstelling neerzet.

Zelf is Joost het meest trots op zijn illustratie voor het Wereld Natuur Fonds. Niet per se op het werk zelf, maar op het feit dat hij als kleine zelfstandige ondernemer zijn werk bij zo’n grote instantie als het WNF mocht presenteren. Joost: “Zo’n idee dat bij wijze van spreken op een vrijdagmiddag opeens in je opkomt, wordt vervolgens op bordjes en T-shirts afgedrukt.”

WWF - Art by joost

WWF – Art by joost

Zijn werken zijn zeer uiteenlopend, “maar als ik ze naast elkaar zou zetten en ‘ontleden’, zie je dat in elk werk dezelfde werkwijze en constructie zit”, legt Joost uit. Veel werk dat Joost nu maakt wordt gelijk verkocht. Hij zou dan ook graag een serie speciaal voor een expositie willen maken, zodat hij een paar doeken naast elkaar kan hangen en mensen zijn werken ook daadwerkelijk kunnen bezichtigen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar hoe zijn werken zich verder zullen ontwikkelen en wat we nog meer te zien gaan krijgen. Je kunt Joost zijn werk in de gaten houden via zijn Instagram account en via ArtByJoost.com.

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl

Als redacteur van Online Galerij probeer ik de zakelijke en artistieke dualiteit in de kunst te balanceren. Ik ben altijd opzoek naar een interessante invalshoek van een verhaal dat zowel toegankelijk is voor het grote publiek, maar ook de artistieke kwaliteit waarborgt. Zo breng ik het beste van kunst en commercie samen in de artikelen van Online Galerij.