Kunst en cultuur in Bremen

emile_bernard_la_moisson_musee_dorsay_parisKunst en cultuur in Bremen. In het noorden van Duitsland aan de oevers van de rivier de Wezer ligt Bremen. De 500.000 inwoners tellende stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de helft verwoest. Maar daar zie je tijdens een wandeling over de historische Marktplatz en door de zorgvuldig gerestaureerde oude vissersbuurt, Schnoorviertel, niks van terug. Bremen blijkt dan zelfs zeer sfeervol en pittoresk. Een bezoek aan deze oude hanzestad is het 4 uur treinen (vanaf Amsterdam) dan ook meer dan waard.

Kunsthalle Bremen

Behalve het historische centrum, Werder Bremen, Kaffee Hag en de Bremer stadsmuzikanten mag de stad tevens trots zijn op haar Kunsthalle. De Kunsthalle Bremen bezit een imposante collectie beeldende kunst uit de periode tussen de 14e eeuw en nu. Vooral de Franse en Duitse schilderkunst van de negentiende en vroege twintigste eeuw is goed vertegenwoordigd. Zo hangen er bekende werken van o.a. Claude Monet, Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne, Lovis Corinth, Max Liebermann en Edvard Munch.

Kunsthalle Bremen

Kunsthalle Bremen – Bron: www.bremen-tourism.de

Emile Bernard

Vanaf 07 februari presenteert de Kunsthalle Bremen in samenwerking met Musées d’Orsay et de l’Orangerie in Paris een omvangrijke retrospectief van de Franse kunstenaar Emile Bernard (1868 – 1941). De tentoonstelling laat zien dat Bernard een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de moderne kunst. Hij was bevriend met beroemde schilders zoals Paul Gaugain, Vincent van Gogh en Henri de Toulouse-Lautrec van wie ter vergelijking ook enkele werken worden getoond.

emile_bernard_die_blaue_kaffeekanne_ll_web

072_emile_bernard_bretonnes_aux_ombrelles_musee_dorsay_paris

Kasboek

Interessant onderdeel van de tentoonstelling is een niet eerder vertoond kasboek van Bernard. Het bijzondere aan dit kasboek is dat het vol geplakt is met 858 schetsen. Zo is er o.a. een schets te zien die Bernard van zijn vriend Vincent van Gogh heeft gemaakt. De schetsen geven boeiende inzichten in de vroege ontwikkeling van de kunstenaar.

khb_bernard_skizzenbuch_s58_kb

Het enerverende inzicht in het uitgebreide oevre van Bernard laat zien dat hij één van de meest innovatieve en eigenzinnige kunstenaars is van de late 19e en vroege 20e eeuw.

emile_bernard_la_moisson_musee_dorsay_paris

De tentoonstelling “Emile Bernard – Am Puls der Moderne” is te zien in de Kunsthalle Bremen van 07 februari tot 31 mei 2015.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!