Kunst op kantoor fiscaal interessant

Kunst op kantoor fiscaal interessant

Beeldwerken in de hal, een echt schilderij aan de (kantoor)muur. Wat kunt u daar fiscaal mee? In dit artikel beschrijven wij waarom kunst op kantoor fiscaal interessant kan zijn.

(Geen) kunst

Kunst maakt voor veel mensen het leven mooier. Dus hangen er thuis en op kantoor fraaie schilderijen of reproducties aan de muur. Maar kunt u fiscaal ook beter worden van kunst? Het antwoord is ja! Maar dan moet u het wel goed doen. Leest u maar verder.

Kunst op kantoor fiscaal interessant

Als u kunst huurt (en dat gebeurt op grote schaal), is deze huur fiscaal gewoon aftrekbaar. Heeft u reproducties gekocht (die heel duur kunnen zijn) en opgehangen, dan kunt u daarop afschrijven. Echte kunst. Het verschil tussen namaak en echte kunst is fiscaal van belang. Kunst is immers tijdloos en tijdsverloop maakt kunst alleen maar meer waard. U kunt op originele kunst dus niet afschrijven.

Verkoopt u de kunst later weer, dan is het behaalde resultaat gewoon winst.

Investeringsaftrek

Kunt u investeringsaftrek claimen op kunst? Lastig. In de eerste plaats zal het kunstwerk als een bedrijfsmiddel moeten worden aangemerkt. Voor zuivere beleggingen (‘kunst-in-de-kluis’ zogezegd) is dat wat moeilijker, maar voor kunst die in het bedrijf als artistiek verantwoorde decoratie wordt opgehangen, lukt dat wel. Zo komt het kopen van kunst met fiscale subsidie wel erg dicht binnen handbereik. En als u de kunst na minstens vijf jaar weer verkoopt, zit de investeringsaftrek in ieder geval definitief in de knip!

Kunst in privé

Wat met privékunst? Dat is een goede vraag. Kunst van een particulier is vrijgesteld van belastingheffing in box 3 (geen 1,2% heffing dus), op voorwaarde dat deze kunst niet hoofdzakelijk als belegging wordt aangehouden. Ook hier geldt: ‘aan de muur’ en niet ‘in de kluis’. Een tweede voorwaarde is dat u volledig eigenaar van het kunstwerk moet zijn. Geen ‘gepruts’ met constructies dus. Verkoopwinsten en -verliezen met betrekking tot kunst blijven dan buiten de belastingheffing. Hier liggen grote mogelijkheden tot belastingbesparing in box 3!

Let op. Pas echter op met al te actief ruilen en handelen met uw verzameling. Dan loopt u het risico dat uw (neven)inkomsten toch nog in box 1 (tegen max. 52%) belast worden. En bedenk: ook de fiscus zoekt op Marktplaats, leest de plaatselijke krantjes, enz.

Tip. Laat het kunstwerk dus in ieder geval een tijdje thuis hangen, voordat u het weer doorverkoopt.

U kunt belasting besparen in box 3, want kunst van een particulier is vrijgesteld in deze box (geen 1,2% heffing dus). Het mag echter geen belegging zijn.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met onze specialist Margo: 06 23 61 95 60 of margo@onlinegalerij.nl. Wij komen graag langs voor een kennismakingsgesprek om te bespreken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij opgezet om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor hemzelf en het grote publiek. Gaandeweg bleek online galerij voor hem de plek waar liefde voor kunst en cultuur begint