Kunstenaar Anouk Kruithof voor het eerst in FOAM

In de tentoonstellingenreeks Next Level presenteert Foam de eerste grote museale solotentoonstelling van kunstenaar Anouk Kruithof (1981, Dordrecht).

Met haar werk laat zij een frisse wind waaien door de hedendaagse fotografie. Zij beziet het medium vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken en haar werken nemen evenvele vormen aan – van fotocollages tot video-animaties, installaties, sculpturen, publicaties, performances en publieke interventies. Rode draad is Kruithofs fascinatie voor de online weergave van sociaal-maatschappelijke thema’s. Deze onderwerpt zij aan een kritisch onderzoek door bestaande beelden uit de digitale sfeer te onttrekken en naar haar eigen driedimensionale beeldtaal te vertalen.

Flat head, 2017 © Fotograaf Anouk Kruithof

Flat head, 2017 © Anouk Kruithof

Next Level: Anouk Kruithof – ¡Aguas!

In de tentoonstelling staat Kruithofs recente onderzoek naar de online weergave van urgente maatschappelijke thema’s centraal. In de afgelopen jaren verzamelde Kruithof veelvuldig circulerende beelden rondom onderwerpen als privacy, overheidssurveillance, milieuvervuiling en klimaatverandering. Voor de omvangrijke serie #Evidence (2015-2017) ontleedde zij de visuele wijze waarop verschillende Amerikaanse bedrijven en instellingen zich via Instagram profileren.

Folly, 2017 © Fotograaf Anouk Kruithof

Folly, 2017 © Anouk Kruithof

Kunstenaar Anouk Kruithof

Met haar nieuwste werk bevraagt Kruithof de geësthetiseerde manier waarop de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering online worden verbeeld. De werken werden in opdracht van Foam speciaal voor de tentoonstelling ontwikkeld. Naast Kruithofs recente projecten wordt een compleet overzicht van haar publicaties getoond, die de ontwikkeling en veelzijdigheid van haar beroepspraktijk inzichtelijk maken.

Petrified Sensibilities, 2017 © Fotograaf Anouk Kruithof

Petrified Sensibilities, 2017 © Anouk Kruithof

Next Level: Anouk Kruithof – ¡Aguas! is mede mogelijk gemaakt door Ammodo en het Mondriaan Fonds. Foam dankt Stichting Foam Friends en Foam Fund voor hun genereuze bijdrage aan deze tentoonstelling. Lees meer over hoe je Foam kunt steunen.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!