Kunstenaar Chiharu Shiota – Between the Lines

De Japanse kunstenaar Chiharu Shiota (Osaka, 1972) was in 2015 de sensatie van de 56ste Biënnale van Venetië. Het Japanse paviljoen met haar installatie The Key in the Hand stond dat jaar in de top-5 tentoonstellingen van The Guardian en op de cover van The New York Times. Chiharu Shiota’s eerste solotentoonstelling in Nederland biedt een retrospectief overzicht van haar oeuvre. De speciaal op maat van Het Noordbrabants Museum gemaakte installatie Uncertain Journey is het klapstuk van de tentoonstelling.

Chiharu Shiota, Traces of Life, 2009 © Chiharu Shiota, co Pictoright Amsterdam, 2017

Chiharu Shiota, Traces of Life, 2009 © Chiharu Shiota, co Pictoright Amsterdam, 2017

Verbluffende installatie

Met tien assistenten werkt Chiharu Shiota twaalf dagen aan de gigantische web-installatie. Eerst wordt de tentoonstellingsruimte van ongeveer 130 m² overspannen met een op maat gemaakt net. Daarna worden met ongeveer 10.000 nietjes de draden van zo’n 2.000 bollen wol vastgezet. De installaties van Chiharu Shiota maken wereldwijd een diepe indruk op bezoekers doordat ze universele begrippen zoals identiteit en herinnering op een verbluffend mooie manier vormgeeft.

Chiharu Shiota, Uncertain Journey, 2016. Foto Sunhi Mang. © Chiharu Shiota, co Pictoright Amsterdam, 2017

Chiharu Shiota, Uncertain Journey, 2016. Foto Sunhi Mang. © Chiharu Shiota, co Pictoright Amsterdam, 2017

Retrospectief overzicht

In totaal worden er 24 werken geëxposeerd, daterend van 1994 tot 2017, waaronder video’s, foto’s, tekeningen, grote en kleine draadsculpturen en een bronzen beeld. Met de foto The Key in the Hand en de video How Did you Come into this World? toont Het Noordbrabants Museum twee werken uit de gevierde Venetiëshow.

Catalogus

Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven door WBOOKS. Het boek met een essay door Hans November, conservator 20ste en 21ste-eeuwse kunst in Het Noordbrabants Museum, verschijnt in drie talen (Nederlands, Duits, Engels). De publicatie is voor € 16,95 verkrijgbaar.

Chiharu Shiota - Between the Lines

Chiharu Shiota – Between the Lines

Chiharu Shiota – Between the Lines

24 juni t/m 15 oktober 2017

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!