Kunstenaar George Heidweiller

Kunstenaar George Heidweiller (1963) maakt collages, screenprints en mixed media schilderijen. Heidweiller werd geboren in Beverwijk maar groeide voor een groot deel op in New York, Curaçao en Suriname. Hij studeerde schilder- en grafische kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na het afronden van zijn studie kreeg hij vrijwel meteen een opdracht van de Nederlandse regering. Bij Freek Henkes (kunstenaar, muzikant en performer) leerde Heidweiller een jaar lang meer over de financiële en commerciële aspecten van het vak. Op zijn drieëntwintigste vond zijn eerste expositie plaats bij Millers Gallery. Die expositie werd een groot succes.

george_heidweiller-cityscape_original_ii

Focus op schilderen
Een jaar lang werkte Heidweiller als assistent art director bij een multimedia bedrijf. Tijdens deze periode deelde hij een studio met Jan Rothuizen, waar Heidweiller verder ging met het maken van schilderijen en het maken van werk in opdracht. Na een jaar ging Jan Rothuizen naar de Verenigde Staten om samen te werken met Keith Haring, ook Heidweiller zelf ontmoette hem een jaar later tijdens een show in Düsseldorf. Na het jaar als art director besloot hij zich volledig te gaan focussen op schilderen, en stopte ook met een opleiding waar hij in Rotterdam mee was begonnen. Vervolgens heeft hij ook nog eens een halfjaar lang door India en Thailand gereisd

3a0a55c7835c764749ba2389a9be8c92

Zeefdrukken
Later reist Heidweiller ook af naar Australië, waar hij samen met kunstenaar Harry Riedl een road movie maakte in de Simpson Desert. Na nog een jaar lang reizen door India, waar hij zijn levendige kleurgebruik oppikte, keert Heidweiller terug naar Amsterdam. Hij blijft daar op grote schaal collages maken, die allemaal werden opgenomen in collecties. Heidweiller begon toen ook zeefdrukken te gebruiken, wat zo goed ging dat hij besloot een eigen zeefdruk studio te beginnen, niet alleen om zijn eigen werk te maken, maar ook dat van kunstenaars zoals Paul Blanca, Herman Brood en Peter Klashorst.

Herman Brood
Vervolgens gebruikte Heidweiller een opslagplaats in de haven van Amsterdam voor het maken van zeefdrukken en schilderijen, maar ook voor het houden van grote feesten. Hij begint dan ook met het assisteren van Herman Brood, om zijn eigen artistieke vaardigheden uit te breiden. Heidweiller ontmoette toen ook veel van de beroemde cliënten van Brood.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij opgezet om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor hemzelf en het grote publiek. Gaandeweg bleek online galerij voor hem de plek waar liefde voor kunst en cultuur begint