Kunstenaar Salvador Dalí

Salvador Dalí is op het moment te zien tot 28 mei in de tentoonstelling Gek van Surrealisme in Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Deze tentoonstelling is volledig gericht op vier verschillende privécollecties van kunstverzamelaars die surrealistische kunst verzamelden. Hier richten we ons op de kunstenaar Salvador Dalí.

Surrealisme was een avant-garde beweging begonnen in Parijs in 1924 door een kleine groep met kunstenaars en schrijvers. Zij zochten manieren om via hun onderbewustzijn hun kunst te maken. De kunst die zijn maakten waren vooral in een hyperrealistische stijl geschilderd.

Dalí ging graag naar Cap de Creus Natural Park in Spanje, waar hij als kind had gewoond. Hier ging hij vaak heen om inspiratie op te doen, misschien iets wat je als kind ook deed, hij zag rotsen als dieren, bomen als mensen. Een voorbeeld hiervan is het schilderij ‘The Great Masturbator’ uit 1926. In Dalí zijn werk is vaak invloed uit zijn jeugd te zien, ook in dit schilderij. Zijn vader had hem een boek gegeven toen hij jong was, met foto’s van geslachtsziektes, dit komt vaak terug in zijn werken. Dit schilderij laat zijn onderdrukte (seksuele) gevoelens zien.

The Great Masturbator. 1929. Salvador Dalí. Van www.wikiart.org

The Great Masturbator. 1929. Salvador Dalí. Van www.wikiart.org


Rots in Cap de Creus Natural Park. Van www.timetravelturtle.com


Dalí ontwikkelde de Paranoïde Kritische Methode in de vroege jaren 30 van de vorige eeuw. Hij gebruikte deze methode in zijn schilderijen en andere kunstwerken. Dit wordt vooral gezien als een soort van optische illusie. Hij schilderde dingen die op twee verschillende manieren bekeken konden worden.  Een voorbeeld hiervan is zijn werk uit 1935 Paranoiac Visage wat paranoïde gezicht betekent. Op het eerste gezicht zijn er mensen te zien die voor een hut zitten, maar als je langer kijk kun je er een gezicht in herkennen.

Paranoiac Visage. 1935. Salvador Dalí

Paranoiac Visage. 1935. Salvador Dalí. Van www.wikiart.org


Pas later in zijn leven begin Dalí abstract expressionistisch te schilderen. Dit was een beweging uit de jaren 40 in New York. Wat zij deden was de conventionele artistieke conventies stoppen te volgens, en gingen voornamelijk kunst maken vanuit hun eigen psyche door middel van spontaniteit.  Een voorbeeld van deze werken van Dalí is Chevaux Daliens.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl