Kunstenaar Toos van Holstein

Bij de verkiezing van de Kunstenaar van het Jaar werd Toos van Holstein verkozen tot Nederlands Briljanten Kunstenaar van het jaar 2016. Met haar geheel eigen stijl en kleurgebruik heeft Toos van Holstein zich een eigen plek veroverd in de Nederlandse kunstwereld. Een “van Holstein” herken je van verre als je haar werk eerder hebt gezien. Geheel volgens haar lijfspreuk “for me art is travelling the mind” creëert de kunstenaar een eigen universum dat wel de kenmerken heeft van de reële, ons omringende wereld maar tegelijkertijd ook weer uniek is.

Figuratie speelt in die wereld altijd wel een rol, maar Toos spreekt liever van “figuurlijke kunst” omdat ze in al haar werk eigen ideeën, ervaringen en emoties verwerkt die afkomstig zijn uit de literatuur, haar directe omgeving of haar verre reizen naar andere culturen. Dat alles probeert ze op figuurlijke, overdrachtelijke wijze in haar schilderijen, aquarellen, steendrukken en beelden over te brengen.

Beeldblog Toos van Holstein

Toos van Holstein - Alice. Bij de verkiezing van de Kunstenaar van het Jaar werd Toos van Holstein verkozen tot Nederlands Briljanten Kunstenaar van het jaar 2016. Met haar geheel eigen stijl en kleurgebruik heeft Toos van Holstein zich een eigen plek veroverd in de Nederlandse kunstwereld. Een "van Holstein" herken je van verre als je haar werk eerder hebt gezien. Geheel volgens haar lijfspreuk "for me art is travelling the mind" creëert de kunstenaar een eigen universum dat wel de kenmerken heeft van de reële, ons omringende wereld maar tegelijkertijd ook weer uniek is. Figuratie speelt in die wereld altijd wel een rol, maar Toos spreekt liever van "figuurlijke kunst" omdat ze in al haar werk eigen ideeën, ervaringen en emoties verwerkt die afkomstig zijn uit de literatuur, haar directe omgeving of haar verre reizen naar andere culturen. Dat alles probeert ze op figuurlijke, overdrachtelijke wijze in haar schilderijen, aquarellen, steendrukken en beelden over te brengen.

Toos van Holstein - City

Toos van Holstein - Curioso

Toos van Holstein - Heroes

Toos van Holstein - Inheritance

Toos van Holstein - La casa de los espiritos

Toos van Holstein - La dolce far niente

Toos van Holstein omschrijft haar werk het liefst als ‘figuurlijke kunst’. Haar schilderijen zijn in het algemeen dan wel te rangschikken onder de stroming van de figuratieve kunst en tonen een wereld die is opgebouwd uit herkenbare elementen, maar ze schrijven beslist niet voor wat je er in moet zien. De eigen fantasie van de beschouwer van haar werk kan gewoon nog ongeremd alle kanten op. Toos zegt wel eens ‘zet tien mensen voor een schilderij van mij, laat ze alle tien onafhankelijk van elkaar een verhaal daarbij bedenken en de kans is heel groot dat je tien verschillende verhalen krijgt’. Ieder afzonderlijk kan een eigen invulling en betekenis geven aan haar afbeeldingen met behulp van de verzameling symbolen, herinneringen en opgedane ervaringen die we allemaal als een persoonlijke schat in onze hersenen opgeslagen hebben liggen.

Zoals in een figuurlijk bedoelde uitdrukking woord en tekst worden gebruikt om een achterliggende gedachte over te brengen, zo maakt de kunstenaar met paletmes en verf beelden die voor haar een achterliggende betekenis hebben. In elk schilderij zijn ideeën, ervaringen en emoties verwerkt die uit de literatuur, uit haar directe omgeving of van haar verre reizen naar de diverse continenten op onze aarde afkomstig kunnen zijn. Maar ieder ander kan vanuit zijn of haar persoonlijke, geestelijke ‘raamwerk’  aan de schilderijen van Toos nieuwe lagen toevoegen die elk weer hun eigen figuurlijke betekenis hebben. Vandaar dus dat ze binnen de richting van de figuratieve kunst haar persoonlijke richting de naam ‘figuurlijk’ toebedeelt.

Op deze manier creëert de kunstenaar Toos van Holstein een geheel eigen wereld, gebaseerd op haar lijfspreuk “for me art is travelling the mind”.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl