Kunstenaars uit Dordrecht: Gerhard Lentink

Kunstenaars uit Dordrecht: Gerhard Lentink (1956). Gerhard zou naast beeldend kunstenaar een mathematicus genoemd kunnen worden. Na afronding van het Gymnasium-B studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost in Breda. Lentink is reislustig en verkent de wereld met langdurige verblijven in Mali en de Ivoorkust om zich in 1982 te vestigen in Dordrecht.

Kunstenaars uit Dordrecht: Gerhard Lentink

Zijn oeuvre kenmerkt zich door grootse houten sculpturen, vaak met een klassiek of poëtisch thema. Met uiterste precisie keert hij zijn ideeën om naar ontwerptekeningen om ze later vanaf het papier te kunnen ‘lezen’ wanneer hij start met de constructie van zijn werk. Lentink heeft een zeer brede kennis van (kunst)geschiedenis en cultuur. Deze kennis vervlecht hij op een dichterlijke en tedere manier in zijn monumentale beelden.

Kunstenaars uit Dordrecht: Gerhard Lentink

Zijn atelier is gevestigd in een in 1906 gebouwde katholieke jongensschool. Een echte ‘gangschool’, symmetrisch van opzet, met lokalen aan weerszijden van een gang. Het is een sober gebouw, dat geheel gericht was op het klassikaal onderwijs. Het pand mist zijn bekroning: vermoedelijk in de jaren 60 van de vorige eeuw is de gemetselde balustrade verwijderd. Na restauratie is de gevelwand tussen de Gravenstraat en de Schrijversstraat in perfecte staat, met uitzondering van deze ene balustrade. Het blijft een innige wens van de kunstenaar om deze als bekroning van het pand terug te krijgen.

Kunstenaars uit Dordrecht: Gerhard Lentink

Er zijn nu diverse kunstenaarsateliers gevestigd in het gebouw. Alleen het atelier van Gerhard Lentink is te bezichtigen. In zijn atelier kunt u voorbeelden zien van zijn monumentale werk. De houten beelden hebben vaak een mythologisch karakter. In principe is het pand niet rolstoeltoegankelijk, maar de kunstenaar helpt graag een handje zodat bezoekers in een rolstoel toch binnen kunnen komen.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!