Labyrinth, 25x30cm, acryl op doek, 2011

Lilian Eliëns’ persoonlijke kijk op de modewereld

Lilian Eliëns combineert in haar schilderijen een interesse voor de modewereld en non-verbale communicatie. Haar werk is daardoor niet zoals de gelikte plaatjes die wij in de modetijdschriften te zien krijgen. Zo schildert ze modellen die zichzelf weer op moeten rapen na een struikeling op de catwalk of een rokende Kate Moss. Eliëns probeert de kwetsbare kant van ons allemaal te laten zien; “het gaat niet eens per se over de modewereld alleen”, aldus Eliëns.

'Platinum blond' 2016 50x40cm - acrylic on canvas

‘Platinum blond’ 2016 50x40cm – acrylic on canvas

Eliëns: “Toen ik heel jong was is het begonnen met een soort onbevredigdheid omdat je alleen maar de geïdealiseerde plaatjes ziet in plaats van ook een andere kant van het verhaal. Daarnaast vind ik ook non-verbale taal erg interessant; het zegt een hoop over emoties van mensen. Zo volg ik via internet een heel jong model dat onlangs van haar paard afgevallen is. Na dit ongeluk had ze een hele verandering in haar blik, wat ik dan weer interessant vind om iets mee te doen. Het gaat in mijn werk om de impact van het leven; datgene wat je meemaakt wordt ook weer zichtbaar in de persoon.”

Ook volgt Eliëns Kate Moss, die we bijvoorbeeld in haar werk Smoke (2015) al rokend zien afgebeeld. Eliëns: “Tijdens een show van Gucci stond zij rokend op de catwalk, waarna ze totaal werd afgemaakt in de media. Toen heb ik meteen een aantal schilderijen van haar gemaakt waarop ze rookt, maar meer in een soort verrukkelijke staat.” Moss en haar sigaret staan afgebeeld alsof ze aan het genieten is, waardoor Eliëns de roddels in de media omtovert tot een geheel nieuw beeld.

‘Smoke’ (2015), 30 x 24 cm, acrylverf op doek  

‘Smoke’ (2015), 30 x 24 cm, acrylverf op doek

Om tot zo’n persoonlijk beeld te komen wisselt Eliëns veel af tussen dun en gedetailleerd schilderen. Zo bewaart ze een bepaalde openheid in haar werk, een ruimte voor verbeelding. Door niet enkel esthetisch te schilderen speelt ze met een zekere dubbelzinnigheid; een onhandigheid is te zien in haar werken, wat al die modellen in de modebladen eigenlijk allemaal niet hebben met hun slanke uiterlijk.

Eliëns: “Er kwam eens een man naar mij toe die me zei het werk wel mooi te vinden, maar een beetje slordig, alsof het niet af is. Dat vond ik eigenlijk een hele goede opmerking, want dat is precies wat ik wil; je moet je eigen verhaal eruit kunnen halen, het moet niet zo letterlijk zijn. Als het allemaal perfect zou zijn dan zijn het nageschilderde foto’s en dat is niet waar ik naar zoek.”

'Ragged' 2016 100x70cm - acrylic on canvas

‘Ragged’ 2016 100x70cm € 3.500,- acrylic on canvas

Eliëns ondervindt momenteel veel verandering in haar werk. Alhoewel in dezelfde rauwe stijl geschilderd, gaat er nu meer gebeuren in de omgeving rondom de modellen op haar doeken. Haar werk gaat steeds meer over de houding van de modellen, hoe ze weglopen en waar naartoe.

Voor meer informatie over Lilian Eliëns kun je een kijkje op haar website nemen.

Check Lilian Eliëns op Artsy

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl

Als redacteur van Online Galerij probeer ik de zakelijke en artistieke dualiteit in de kunst te balanceren. Ik ben altijd opzoek naar een interessante invalshoek van een verhaal dat zowel toegankelijk is voor het grote publiek, maar ook de artistieke kwaliteit waarborgt. Zo breng ik het beste van kunst en commercie samen in de artikelen van Online Galerij.