Marnix Goossens – Yonder

From the series Yonder Outside 2009 © Marnix GoossensDeze zomer presenteert Foam nieuw werk van Marnix Goossens (Leeuwarden, 1967). In de tentoonstelling Yonder concentreert Goossens zich op surrogaatnatuur in licht vervallen interieurs. Hij toont het heimelijke verlangen van de mens naar exotische oorden en besneeuwde bergtoppen in de vorm van behang met palmmotief en decoratieve posters. In deze tentoonstelling combineert Goossens zijn foto’s voor het eerst met een korte video.

Natuur is voor Goossens een constante bron van inspiratie, zonder dat hij daarbij gebruik maakt van spectaculaire vergezichten of ongerepte wildernis. Tegels met plantenmotief, plakplastic met houtnerf of bloemetjesbehang ziet hij als uitvluchten uit de claustrofobische binnenruimte van het huis. Yonder bevat foto’s van rare hoekjes en reproducties, afgewisseld met foto van ramen waardoor het licht naar binnenstroomt en waarmee ook de lichtheid van het bestaan weer wat in het vizier komt.

From the series Yonder Mirage 2011 © Marnix Goossens

From the series Yonder Mirage 2011 © Marnix Goossens

Goossens weet schoonheid te halen uit kleine details in de alledaagse wereld om ons heen. Hij registreert de doodgewone, bijna saaie dingen maar weet deze met behulp van zijn technische camera bijzonder te maken. Hij legt details vast die met het blote oog nauwelijks te zien zijn. Zorgvuldig zoekt hij naar de juiste compositie, de rijkdom van details, de nuance in kleur, passende kadrering en het perfecte licht. Daarmee geeft hij zijn geheel eigen kijk op de onverwachte kanten van doodgewone plekken.

From the series yonder mountains 2009 © Marnix Goossens

From the series Yonder Mountains 2009 © Marnix Goossens

Het werk van Marnix Goossens was te zien tijdens verschillende (inter)nationale tentoonstellingen bij o.a. Foam, Stedelijk Museum (Amsterdam), Huis Marseille (Amsterdam), Maison Européenne de la Photographie (Parijs) en The Art Institute of Chicago. Hij publiceerde diverse fotoboeken waaronder Regarding Nature (2001), Deep Light (2006) en Yonder (2013). Zijn werk is opgenomen in collecties in binnen- en buitenland.

From the series Yonder Remedy 2011 © Marnix Goossens

From the series Yonder Remedy 2011 © Marnix Goossens

Marnix Goossens is voor Yonder ondersteund door het Mondriaanfonds. Bij de opening van de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek: Yonder, uitgegeven door Roma Publications, ontworpen door Remco van Bladel met een tekst van Maria Barnas [132 pagina’s, 20 x 28cm staand, hardcover, genaaid, ISBN 9789077459997 prijs €32,-, special edition €200,-].

Yonder van Marnix Goossens is van 19 juli t/m 6 oktober 2013 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 – 18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 8,75

Relavant: Wat is de kunstkoopregeling van het Mondriaanfond!

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!