Martin Schoeller – Big Heads

Het Nederlands Fotomuseum presenteert Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst in ons land. Levensgrote portretten zijn te zien tot en met 2 september 2018 in de tentoonstelling Martin Schoeller – Big Heads in het Nederlands Fotomuseum.

Portretserie Close Up

Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de groten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.

In deze serie portretteert Schoeller beroemdheden van zeer dichtbij en altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde. Schoeller heeft zijn eigen, consistente portretstijl ontwikkeld. Zijn werk oogt even intiem als spectaculair. In de serie Close-up zien we scherp en gedetailleerd in beeld gebrachte gezichten die sterk zijn uitvergroot. Omgeving en kleding blijven hier buiten beeld.

Martin Schoeller

Het werk van de in New York woonachtige fotograaf Martin Schoeller (München, Duitsland, 1968) wordt gekenmerkt door de zogenaamde ‘big head’ portretten, oftewel frontaal genomen hyperrealistische close-ups op zeer groot formaat. In zijn veelgeprezen serie Close Up portretteert Schoeller zijn subject van zeer dichtbij; altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. Onder andere bekende politici, acteurs, musici en sporters worden door Schoeller op een identieke wijze afgebeeld.

Martin Schoeller – Big Heads

Elke zondag wordt de rondleiding Martin Schoeller: Up Close & Personal georganiseerd. Daarnaast worden er fotografie masterclasses gegeven en kun je je eigen ‘Big Head’-foto maken.

De tentoonstelling Martin Schoeller – Big Heads is tot en met 2 september te zien in het Nederlands Fotomuseum. Naast werk uit Close Up wordt er ook werk uit 3 andere portretseries van Schoeller getoond. Voor meer informatie zie: www.nederlandsfotomuseum.nl

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl