Martin Scorsese – The Exhibition in EYE Amsterdam

Scorsese is een van de meeste belangrijkste Amerikaanse regisseurs, bekend van de vele films die hij gemaakt heeft. De meeste mensen kennen hem van The Wolf of Wall Street (2013), Goodfellas (1990) en Taxi Driver (1976). Nu is in het filmmuseum EYE in Amsterdam Martin Scorsese – the exhibition te bezichtigen.

“Film in the 20th century, it’s the American art form, like jazz.”– Martin Scorsese

Inspiratie van Scorsese

De exhibitie is onderverdeeld in tien verschillende onderwerpen die je de passie voor film van Scorsese beter later begrijpen. De onderwerpen belichten waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, maar ook hoe zijn films eruit zien. Één van zijn grote inspiratiebronnen blijkt zijn familie te zijn. Scorsese is van Siciliaanse afkomst en is geboren in Queens, New York. Hij groeide op als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy, hij woonde daar samen met zijn ouders, broers, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten. Zijn familie, geloof en vertrouwen spelen vaak een grote rol in zijn films, maar Italiaanse Maffia ook. In de tentoonstelling staan verschillende rekwisieten uit het ouderlijkhuis van Scorsese, sommige voorwerpen zijn letterlijk van de plank of uit de montageruimte gehaald. Dingen zoals een tafeltje, maar ook foto’s van familie, originele stukken script en decoratie zijn te zien. Er zijn films te zien met zijn familie en voornamelijk zijn ouders. In één clip is te zien dat in een van Scorsese’s films zijn moeder de moeder van de familie speelt.

“Veel van waar ik door geobsedeerd ben heeft te maken met de relatie en de dynamiek tussen mensen en hun familie, vooral tussen broers en hun vader” Aldus Scorsese.

martin scorsese - the exhibition

Martin Scorsese samen met zijn moeder en Vinnie Vella op de set van Casino (1995)

In de tentoonstelling komen vaak zijn film zielsverwanten Robert DeNiro en Leonardo DiCaprio terug. In veel van de fragmenten en foto’s zijn deze acteurs terug te zien.

martin Scorsese - the exhibition

Martin Scorsese en Leonardo Dicaprio tijdens de opnames van The Aviator, 2004

Cinefiel

Scorsese omschrijft zichzelf als cinefiel wat niet heel vreemd is gezien zijn filmografie, hij heeft meer dan 35 films en documentaires geregisseerd! De eerste filmbeelden die Scorsese zich kan herinneren zijn de Western beelden van Roy Rogers, de eerste Italiaanse film die hij zag was op zijn ouders zwart-wit tv’tje in 1948. Zijn vader nam hem vaak naar de bioscoop, waar hij als klein jongetje gefascineerd raakte door Hollywoodklassiekers. Hij weet veel van filmgeschiedenis en laat dit graag terugkomen in zijn films. Op de 100ste geboortedag van film maakte hij een documentaire waar hij je meeneemt op een reis door de Amerikaanse filmgeschiedenis.

Scorsese is een groot fan van Hitchcock en kreeg de drie overgebleven pagina’s van het nooit gefilmde script van The Key To Reserva van Hitchcock in zijn handen. In een filmfragment krijgen we te zien hoe gepassioneerd Scorsese is over dit onderwerp, hij wilde de film namelijk creëren met de drie pagina’s, en dit is hem uiteindelijk gelukt met een verbluffend resultaat. Bekijk hier de korte film.

martin scorsese - the exhibition

Martin Scorsese in The Key To Reserva: A Short, 2007

Films van Scorsese

Ben je ook een cinefiel net als Scorsese? Hij heeft zelf films uitgekozen die worden vertoont in de bioscoop van EYE! In het slotweekend van de tentoonstelling worden films vertoont die gekozen zijn door het publiek zelf. Maar niet alleen films van Scorsese worden vertoont, ook heeft Scorsese films gekozen uit de filmgeschiedenis en koos hij zijn favoriete klassiekers die in de collectie van EYE en The Film Foundation zijn. Kijk voor het filmprogramma op eyefilm.nl

martin scorsesse - the exhibition

Storyboard Raging Bull, 1980. Tekening: Martin Scorsese.

Bezoek

De exhibitie is erg leuk en interessant om te bezoek als mede-cinefiel; er zijn props uit films te zien, stukken van script met handgeschreven commentaar van Scorsese hemzelf, achter de schermen en privé foto’s, getekende storyboards, film- en audiofragmenten en film affiches te zien. Zelf een storyboard gemaakt door de 11-jarige Martin! Maar ook als je niet bekend bent met het werk van Scorsese is het nog steeds een leuke tentoonstelling om te bezoeken. Het is erg interessant om te zien hoeveel Scorsese van films houdt en hoe dit zich uit in zijn eigen films. De tentoonstelling laat steeds maar één scene van de films zien maar deze zijn zonder context als innemend en interessant genoeg om te blijven zitten en te kijken.

De tentoonstelling is één grote zaal, die verdeeld is in kleinere delen, voor ieder onderwerp een nieuw blok. Aan het eind van de tentoonstelling hangen drie grote schermen bij elkaar die fragmenten van Scorsese laten zien als een soort drieluik, wat erg verfrissend is om naar te kijken.

Martin Scorsese – The Exhibition is nog te zien in EYE Amsterdam tot en met 3 september, wees er snel bij!

Afbeelding heading: Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio tijdens de opnames van The Wolf of Wall Street, 2013

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl