Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld

Van 7 maart t/m 17 juni is in De Mesdag Collectie Den Haag de tentoonstelling Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld te zien. Schilder, kunstverzamelaar en ondernemer Hendrik Willem Mesdag verzamelde rond de opening van zijn Museum Mesdag in 1887 (tegenwoordig De Mesdag Collectie) een collectie Japanse toegepaste kunst, variërend van samoeraizwaarden tot satsuma-vazen. In de tentoonstelling is te zien hoe Mesdag in aanraking kwam met Japanse kunst, waar en hoe hij het verzamelde en hoe het japonisme de Haagse kunst beïnvloedde.

Ruim veertig objecten uit de verzameling toegepaste kunst van Mesdag, zoals de meest bijzondere aardewerken kommen, bronzen vazen en wapentuig als zwaarden en helmen, worden in Mesdag & Japan in de context van hun tijd gezet. Samen met onder andere historische documenten wordt zo de gehele periode van fascinatie voor Japan in Den Haag in de 19de eeuw gepresenteerd. Van de decennia vóór 1868, toen Nederland voor lange tijd het enige Westerse handelsland voor Japan was, tot de jaren erna, toen Japan zijn grenzen openstelde en het land een ware rage werd in Europa.

Japanse rage

Tot 1854 was Nederland het enige Westerse land dat handel mocht drijven met Japan. Ook kunst en gebruiksvoorwerpen uit dit land behoorden tot de handelswaar. Na 1868 stelde Japan zijn grenzen geheel open en ontstond er een ongekende populariteit van Japanse kunst in de Westerse wereld. Mesdag volgde deze rage en kocht dergelijke objecten om in zijn Museum Mesdag (tegenwoordig De Mesdag Collectie) tentoon te stellen.

Inspiratie uit het Verre Oosten

Later raakte ook de Haagse kunstnijverheid in de ban van Japan; de productie van aardewerk bloeide op en werd beïnvloed door het Verre Oosten in stijl en techniek. Ook deze kunst werd verzameld door Mesdag: hij had zelfs aandelen in Plateelbakkerij Rozenburg.

Kunstwerken en stukken uit deze gehele periode, zowel van voor als na 1868, zullen te zien zijn tijdens Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld. De bijzonderste aardewerken kommen, bronzen vazen en wapentuig als zwaarden en helmen worden samen met historische documenten in de context van hun tijd geplaatst.

Tentoonstellingsafbeelding Mesdag & Japan

Tentoonstellingsafbeelding Mesdag & Japan

Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld

7 maart t/m 17 juni | www.demesdagcollectie.nl

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!