Kleurrijke portretten van de Mexicaanse kunstenaar Santiago Pani

De afgelopen 10 jaar heeft de Mexicaanse kunstenaar Santiago Pani voornamelijk aan portretten gewerkt. Hij produceert zijn werken met een psychologische theorie dat alle mensen, alle beelden van gezichten in ons onderbewustzijn worden opgeslagen. Volgens deze theorie is het zo dat wanneer we slapen en dromen over mensen waarvan we niet zeker weten wie ze zijn, maar waarvan we wél zeker zijn dat we ze eens gezien hebben, hebben we via ons onderbewustzijn een connectie met hen gemaakt.

Pani: “Wanneer ik een portret maak probeer ik dus niet aan een specifiek persoon te denken. Ik probeer de karakters niet op een bepaalde manier neer te zetten, maar ze hebben wel te maken met wat ik nu doe. Ze hebben me onbewust naar het pad geleid dat ik nu volg, wat bepaald wie ik ben en waar ik ben.” Op deze manier probeert hij in contact te komen met zijn onderbewustzijn. Dat is wat zijn portretten voor hem betekenen.

Zijn kunstwerken worden dus niet bepaald door hoe hij zijn werken zou willen hebben. Pani: “Kunst ontstaat uit een pakketje van wat we hebben geleerd, onze inspiraties en culturele achtergrond. Zo hebben mijn portretten de neiging om erg kleurrijk te zijn, ook al had ik daar nog niet eerder over nagedacht. Toen ik in Nederland kwam vroeg iemand mij waar ik vandaan kom, ik antwoordde dat ik uit Mexico kom en diegene zei dat dat wel logisch is.”

Voor de Mexicaanse Pani zijn al die felle kleuren heel normaal, maar voor de Nederlander die hem aansprak viel dat pas op zijn plek toen hij begreep waar Pani vandaan komt. Ook dit is weer gelinkt aan het onderbewuste; in het onderbewuste is volgens Pani verborgen wie we zijn en wat we doen. Het is een mix van mensen en invloeden, opzettelijk en onopzettelijk.


Retrato 2, Santiago Pani

Retrato 2, Santiago Pani

Pani beoogt dat je uit alles inspiratie haalt en dat je zelf dus de grootste invloed bent op wat je doet. Hij legt uit dat hij een hoop kunstenaars bewondert, maar hen niet als inspiraties ziet, of in ieder geval niet in zoverre dat hij dat doorheeft. Hij is opgegroeid met zijn vader die ook kunstenaar is. Als kind zijnde zag hij zijn vader iedere dag met vrienden in de studio werken. Toen Pani naar een kunstschool ging, probeerde hij zo ver mogelijk weg te blijven van zijn vaders producties.

Hij wilde niet bekend worden om wat zijn vader deed; niet bekendstaan als de zoon van een kunstenaar. Als Pani nu naar zijn werk kijkt erkent hij dat zijn werk soms wat abstract wordt, alsof de vlekken het werk hebben gedaan. Dat is precies wat zijn vaders werken kenmerkt. Nu hij zijn eigen stijl ontwikkeld heeft, heeft hij deze inspiratie eindelijk kunnen omarmen: “Ik denk dat ik de grootste fan van mijn vaders werk ben. Als ik iets in mijn werk vind dat gelinkt is aan het zijne, kan ik niet trotser zijn”, aldus Pani.

Santiago Pani

Santiago Pani

Samenwerken met Daniel Martin en Daan Noppen betekent voor Pani dat er minder onopzettelijke invloeden een rol spelen in zijn werk; juist de dingen die hij bewust erg belangrijk vindt komen op de voorgrond te staan. Pani: “Ik vind het belangrijk om mezelf, maar ook andere kunstenaars als inspiratie te gebruiken; om terug te kijken op wat ik al heb gedaan, maar ook om te kijken naar wat anderen doen om zo mijn eigen weg te vinden.” Het motiveert hem om zijn eigen pad verder te bewandelen en zijn eigen ‘taal’ te zoeken, zodat men zijn werk kan herkennen.

Daarnaast heeft Pani een kunstresidentieproject lopen in Leiderdorp, genaamd ‘Art House Holland’. Hier geeft hij kunstenaars uit Latijns-Amerika de kans om het kunst-maken vanuit een Europees perspectief te zien en hier aan hun kunst te werken. Binnenkort opent hij een soortgelijk project in Mexico: ‘Art House Mexico’.
Santiago Pani blijven volgen? Klik hier voor zijn Instagram account of bekijk hier zijn website.

Relevant: Drie kunstenaars en drie projecten

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl