Modern Japan & Adriaen van de Velde te zien in het Rijksmuseum

Japan Modern, Collectie Elise Wessels

Op 23 juni heeft het Rijksmuseum twee nieuwe tentoonstellingen in de Philipsvleugel geopend. ‘Modern Japan’ is daar één van en gaat over het werk van Japanse kunstenaars aan het begin van de twintigste eeuw. Deze prenten zijn uit de verzameling van Elise Wessels. Een deel van haar collectie heeft zij ook geschonken aan het Rijksmuseum. De zalen zijn gevuld met 170 Japanse prenten van Wessels met daarnaast ook lakwerk en kimono’s uit de collectie van Jan Dees en René van der Star.

 

Aan het begin van de twintigste eeuw waren er twee nieuwe stromingen in de Japanse prentenkunst, namelijk Shin Hanga en Sōsaku hanga. Shin Hanga (nieuwe prentkunst) was meer vernieuwend en richtte zich op het moderne stadsleven. Sōsaku hanga (creatieve prentkunst) was meer traditioneel en bracht meer een gevoel van nostalgie en commercie.

 

De Sōsaku hanga-kunstenaar Kawanishi Hide haalde zijn inspiratie uit zijn woonplaats Kobe. Het circus was daarnaast ook belangrijk als inspiratie voor zijn werken, zie afb. Chiarini circus (charine) uit 1925.

 

Kawanishi Hide - Chiarini circus (charine), 1925

Kawanishi Hide – Chiarini circus (charine), 1925

 

Sommige prenten waren lang niet altijd alleen te linken aan één van de twee stromingen. Zoals de ‘Danseres’ van Shin hanga-kunstenaar Kobayakawa Kiyoshi (1899-1948). De kunstenaar liet zich inspireren door de moderne tijd en liet de danseres afbeelden met een modieuze jurk en een kort kapsel.

Kobayakawa Kiyoshi - Danseres, 1899-1948

Kobayakawa Kiyoshi – Danseres, 1899-1948

 

Adriaen van de Velde. Meester van het Hollandse landschap

 

Daarnaast is er een tentoonstelling te zien over de landschapsschilder Adriaen van de Velde (1636-1672), waarbij zijn mooiste schilderijen worden getoond en daarbij ook zijn tekeningen.

 

De voorstudies die hij maakte en die ook terug te zien zijn in zijn werken. Het is goed te zien hoe de kunstenaar op een uitmuntende manier zijn figuren en dieren tekende. De tentoonstelling telt zestig van zijn werken waarvan 37 tekeningen en 23 schilderijen.

Adriaen van de Velde - Twee studies van een rustende herder, 1885

Adriaen van de Velde – Twee studies van een rustende herder, 1885

 

Een voorbeeld van één van zijn tekeningen is ‘Twee studies van een rustende herder’ uit 1885. Over de ruige schetsen die hij maakte in zwart krijt gebruikte hij veel rood krijt. Op sommige plekken is hij met een vochtig penseel over het rode krijt gegaan waardoor er een vervaagd effect is op te merken.

Adriaen van de Velde - Landschap met mensen en vee, 1664-1672

Adriaen van de Velde – Landschap met mensen en vee, 1664-1672

Een ander werk dat op de tentoonstelling is te zien is ‘Landschap met mensen en vee’ (1664-1672). Rond de tijd dat dit schilderij gemaakt werd schilderde Adriaen van de Velde veel idyllische landschappen met mensen en vee. Dit schilderij is groter in afmetingen, dan hij doorgaans schilderde, niettemin maakte hij deze grotere schilderijen ook met succes.

 

De tentoonstelling Adriaen van de Velde. Meester van het Hollandse landschap is te zien tot en met 25 september 2016.

Japan Modern. Collectie Elise Wessels is nog te zien tot 11 september 2016.

 

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl