Mondriaan en De Stijl in Den Haag

Met maar liefst 300 kunstwerken heeft het Gemeentemuseum Den Haag’s werelds grootste collectie Mondriaans. Bovendien heeft het museum een van de grootste De Stijl-collecties ter wereld. De kunstenaars van De Stijl, de kunstbeweging waar Mondriaan enkele jaren actief deel van uitmaakte, hebben de moderne kunst, architectuur en vormgeving op zijn grondvesten doen schudden. Na Rembrandt, Vermeer en Van Gogh, geldt deze groep van visionairen als een van Nederlands belangrijkste bijdragen aan de internationale kunst. De tentoonstelling Mondriaan & De Stijl neemt u mee in hun wereld.

Piet Mondriaan - Composition with large red plane, black, greay and blue (1921)

Piet Mondriaan – Composition with large red plane, black, greay and blue (1921)

Piet Mondriaan is een van ’s werelds belangrijkste moderne kunstenaars. Geboren in Nederland verovert hij via Parijs, Londen en New York de wereld. Hij is beroemd om zijn primaire kleuren en rechte lijnen, maar zijn vroege werk is nog sterk gebaseerd op de herkenbare realiteit. Hij schildert wat hij ziet: groene landschappen vol koeien en boerderijen. Geleidelijk schildert hij steeds abstracter, zoals felgekleurde Zeeuwse duinen en stralende molens. Ook flirt hij met de theosofie en tovert hij magische bloemen en vrouwen op het doek. Na zijn kennismaking met de Parijse avant-garde schildert hij kubistisch, totdat er alleen rechte lijnen en primaire kleuren overblijven.

Piet Mondriaan - Molen; Molen bij zonlicht (1908)

Piet Mondriaan – Molen; Molen bij zonlicht (1908)

Nergens anders dan in het Gemeentemuseum ziet u Mondriaans stappen op weg naar abstractie. Van polders via appelbomen naar composities van rood, geel en blauw, ontvouwt de tentoonstelling zich als een avontuurlijke reis door het leven en werk van een onnavolgbare kunstenaar.

Mondriaan en Den Haag

De Stijl

In 1917 vraagt kunstenaar, architect en criticus Theo van Doesburg de meest vernieuwende kunstenaars artikelen te schrijven in zijn nieuw kunsttijdschrift: De Stijl. Het tijdschrift groeit al snel uit tot een beweging van kunstenaars, architecten en vormgevers die via een abstracte en geometrische kunst en vormgeving de moderne tijd willen inluiden. Mondriaan is voor veel kunstenaars van De Stijl het grote voorbeeld.

Gerrit Rietveld - Rood blauwe leunstoel - 1918

Gerrit Rietveld – Rood blauwe leunstoel – 1918

Waar veel mensen denken dat De Stijl heel serieus en kil was; alsof hun kunst met de liniaal op de tekentafel is gemaakt, ontdekt u in Den Haag dat het tegendeel waar is. Met het gebruik van heldere, primaire kleuren geven De Stijl-kunstenaars vorm aan hun levendige, vrije en vrolijke visie op de toekomst: een wereld vol kunst.  U ziet schilderijen, meubels, reclameposters, mode en maquettes van schilders, ontwerpers en architecten zoals Vilmos Huszár, Bart van der Leck  en Gerrit Rietveld, die de wereld voorgoed hebben veranderd.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij opgezet om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor hemzelf en het grote publiek. Gaandeweg bleek online galerij voor hem de plek waar liefde voor kunst en cultuur begint