Museumnacht Amsterdam verlaagt drempels

postermuseumnachtStichting Museumnacht Amsterdam zet zich al vijftien jaar in voor vernieuwing en diversiteit in Amsterdamse musea. N8 maakt musea toegankelijk en interessant voor alle jonge Amsterdammers. Zo hacken de Nachtbrakers de audiotour van het Rijksmuseum, laat N8 bezoekers 30.000 euro uitdelen aan de musea van hun stad en verlaagt N8 de drempel voor museumbezoek van jongeren met een beperking.

Nachtbrakers hacken het Rijksmuseum
De Nachtbrakers, het online platform van N8, laten samen met Antenna International horen dat een audiotour ook anders kan klinken. Vier jonge schrijvers hebben een kort fictieverhaal geschreven geïnspireerd op de historische bibliotheek van het Rijksmuseum die tijdens de Museumnacht bijzonder verlicht zal zijn. Verhalen van Esther Kamara, Jort van Dijk en Selin Kuscu zullen die avond de traditionele audiotour vervangen. Special guest van de Nachtbrakers is Emma Curvers, recent gedebuteerd met haar roman ‘Iedereen kan schilderen’. De Nachtbrakers hopen met hun audiotour een andere vorm inzicht en waardering te creëren voor dit bijzondere erfgoed. De indrukwekkende bibliotheek van het Rijksmuseum bevindt zich naast de Philipsvleugel die op 1 november zal openen.

audiotour copy

Nachtbrakers hacken de audiotour poster. Bron: Museumnacht Amsterdam

N8Access: musea voor iedereen toegankelijk
N8 zet zich hard in voor toegankelijkheid en laagdrempeligheid. Dit jaar biedt N8 zintuiglijk beperkte jongeren de kans om Museumnacht volwaardig te beleven. Zij kunnen een tour in Nederlandse Gebarentaal volgen langs o.a. het Van Gogh Museum en Foam. Voor visueel beperkte bezoekers heeft N8 een buddy-systeem opgezet: samen met een ziende leeftijdsgenoot kunnen visueel beperkte jongeren genieten van de Museumnacht. N8 publiceerde daarnaast ook een document over toegankelijkheid dat leesbaar is door een spraakcomputer, waarin programma’s zijn uitgelicht die interessant zijn voor mensen met auditieve of visuele beperkingen.

n8access

 N8Access gebarentaal tour. Bron: Museumnacht Amsterdam

Jett Rebel opent Museumnacht in de Oude Kerk  
De Oude Kerk, midden in de rosse buurt, is het oudste gebouw van Amsterdam. Op 1 november kunnen maar liefst 1000 bezoekers van de Museumnacht hier terecht om de nacht af te trappen. Jett Rebel geeft een solo-optreden waarbij hij ook een van de orgels van de kerk niet ongebruikt zal laten. Tijdens het concert zullen ook voor het eerst live nummers van zijn officiële debuutalbum ʻHits for Kidsʼ te horen zijn. Het concert is daarmee een exclusieve preview van de tour ʻTour DʼAmourʼ van Jett Rebel.

N8 exposeert Street Art in het Amsterdam Museum
In samenwerking streetart.nl organiseert N8 een tentoonstelling, lezingenprogramma en tour met gerenommeerde (internationale) Street Art kunstenaars in het Amsterdam Museum. Kunstenaars als Hugo Kaagman, Laser 3.14, C215, Faile en Max Zorn werken mee aan het project. Velen van hen maken speciaal voor Museumnacht nieuw werk. N8 en streetart.nl slaan de handen ineen om street art een plek te geven binnen de Amsterdamse museumwereld en om fans van Street Art kennis te laten maken met musea.

Ga voor het volledige programma en tickets naar de website van de Museumnacht Amsterdam.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!