Portret foto, Jeroen Passchier - Open Ended - Richard Serra

Natte plaat collodion fotograaf Jeroen Passchier

Natte plaat collodium fotograaf Jeroen Passchier heeft de Flevolandse klei ingeruild voor het stadse Rotterdamse leven om daar zijn carrière als fotograaf te realiseren. Deze loopbaan heeft hij altijd al voor ogen gehad, maar hij is toch eerst met grafisch ontwerp aan de slag gegaan. Op 23-jarige leeftijd vond hij het tijd voor de volgende stap richting zijn doel, waarna hij in 2013 zijn fotografie opleiding aan de Willem de Kooning Academie heeft afgerond.

Jeroen Passchier is maar al te graag aan het fotograferen om zo zijn expressies vast te leggen in zijn werken. De vlotte manier van werken en de snelle productie die fotografie toelaat, spraken hem vroeger erg aan. Toch miste hij iets aan deze manier van werken, het ging hem iets té vlug. Tijdens zijn opleiding is hij dan ook gevallen voor de charmes van analoge fotografie. Toen zijn leraar Jeroen de Wijs deze interesse van Passchier ontdekte, leerde hij hem alle kneepjes van het collodiumprocedé. Hierbij worden natte glasplaten in een ouderwetse houten camera belicht. Gedurende twee jaar heeft Passchier dagelijks met zijn leraar geoefend, waardoor hij in korte tijd grote stappen heeft weten te zetten en deze complexe techniek heeft bemeesterd.

Untitled Ambrotype #29, Jeroen Passchier, 40x50cm 950 euro ex btw (oplage 15+2AP), 82x102cm 3000 euro ex btw (oplage 5+2AP), Hahnemuller barieta dibond ingelijst incl verdieping en glas met zwart houten lijst

Untitled Ambrotype #29, Jeroen Passchier, 40x50cm 950 euro excl. btw (oplage 15+2AP), 82x102cm 3000 euro excl. btw (oplage 5+2AP), Hahnemuller barieta dibond ingelijst incl. verdieping en glas met zwart houten lijst

Naast zijn leraar aan de academie zijn de kleine dingen in het leven en zijn eigen omgeving een grote inspiratiebron voor Jeroen Passchier. In plaats van grote hedendaagse onderwerpen aan te pakken, probeert hij de kunst dicht bij zichzelf te houden en hier zijn gevoel in te leggen. Ook werken van Mark Rothko, Richard Serra en andere kunstenaars uit de 20e eeuw inspireren hem. Rothko en Serra werken beide met grote vlakken en uitsprekende kleuren om zo een bepaalde expressie over te brengen. “Het is een bepaald gevoel dat ontstaat wanneer je voor hun werken staat, zoals Serra’s enorme werk ‘Open Ended’, waar je doorheen kunt lopen en niet bovenuit kunt kijken”, legt Passchier uit.

Jeroen Passchier Untitled Flower Bouquet #2

Jeroen Passchier Untitled Flower Bouquet #2, Cyanotype 69×81,5cm, Prijs €3.000 excl. btw

Daarnaast heeft Sally Mann een grote indruk op hem gemaakt. Mann is een Amerikaanse fotografe die al vroeg in contact is gekomen met collodiumprocedé en wiens onderwerpen zich ook richten op het alledaagse. De technieken die Mann en hijzelf beoefenen heeft Passchier het meest lief in het fotograferen. “Het vangen van licht is wat ik zo mooi vind aan fotografie, maar het meest bijzondere zijn de glasplaatjes waar ik mee werk. Die zijn echt in contact geweest met mijn onderwerp. De cameralens is het enige wat daartussen heeft gestaan. Dat contact kun je gewoon nooit bereiken met digitale fotografie.” Daarom kiest Passchier deze manier van werken, het gaat hem meer om de ambacht dan de foto die ontstaat.

Met zijn werk wil Passchier ook een idee van vergankelijkheid meegeven. Zo ziet hij hedendaagse fotografie als iets dat snel vergaat; men maakt en ziet honderden foto’s per dag die even later alweer vergeten zijn. Veel foto’s worden ook één keer bekeken en vervolgens op een harde schijf gezet, zonder dat er nog naar om wordt gekeken.

Nieuwsgierig geworden naar Passchiers unieke werken? Klik hier om enkele beelden te bekijken. Daarnaast het Passchier speciaal voor ons een unieke collodium serie uitgebracht.

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl