Naturalis

Naturalis Biodiversity Center – zomerprogramma

Onderzoekers van Naturalis gaan regelmatig op expeditie naar allerlei landen. Dit is erg belangrijk, want zo leren we meer van de natuur en kunnen we het ook beter beschermen. Het Naturalis zomerprogramma bestaat uit twee tentoonstellingen. Met op expeditie met Naturalis kruip je in de huid van een echte onderzoeker en reis je langs verre oorden. Met het Expeditie-Doe-Boek moet je allerlei opdrachten doen, zodat je op het laatst kan zeggen dat je een echte onderzoeker bent! De tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year tonen ’s werelds beste natuurfoto’s van 2016. De tentoonstellingen zijn te zien van 24 juni tot en met 10 september. Al met al natuur op zijn best!

Naturalis

Naturalis Biodiversity Center heeft een lange en rijke geschiedenis die meer dan 4 eeuwen teruggaat in de tijd. Echter sommige collectiestukken zijn nog veel ouder. Ze beheren het grootste deel van de Nederlandse natuurhistorische collecties. De totale collectie behoort qua omvang tot de top vijf van de wereld en telt naar schatting 37 miljoen objecten. Echter het is niet alleen een natuurhistorisch museum, maar ook een belangrijk wetenschappelijk onderzoeksinstituut. De missie is om biodiversiteit beschrijven, begrijpen en verklaren voor het welzijn van de mens en voortbestaan van de aardse natuur. Nog meer weten over Naturalis Biodiversity Center klik hier!

Op expeditie met Naturalis

Naturalis stuurt dus regelmatig onderzoekers naar verre oorden, om meer te leren over de natuur. Met deze tentoonstelling probeert het museum de bezoekers te laten ervaren hoe zwaar en moeilijk het is om daadwerkelijk, in bijvoorbeeld de jungle, de natuur te onderzoeken. Bij de ingang krijg je een Expeditie Doe-Boek met allerlei taken die je moet doen en waar je de score die je hebt behaald op kan schrijven. De taken kunnen gezien worden als voorbereiding op de reis, je training begint! Je moet fit zijn, je zintuigen moeten goed zijn, je moet dapper zijn, je moet goed kunnen onderzoeken en moet je kunnen samenwerken met je mede onderzoekers. Het museum heeft hiervoor allemaal testjes gemaakt die je kan doen zoals, push-ups, verschillende kruiden ruiken, verschillende soorten vlinders tellen en in een gesloten bak voelen wat erin zit. Dit allemaal gedaan, dan heb je een schouderklop verdient en krijg je een hoed en vergrootglas voor je verdere reis. Je bent klaar voor het echte werk!

Naturalis 1

Foto van www.naturalis.nl

Op reis

In de volgende zalen stap je iedere keer in de schoenen van verschillende onderzoekers. Elke zaal is zo ingericht alsof je in het land bent waar onderzoek is gedaan. Geluiden van vogels of van de oceaan zijn te horen. En in de jungle zijn er meer groene lichten en in de oceaan weer meer blauwe lichten.

De eerste reis is naar Borneo, de Kinabalu Berg, en hier kan je insecten vangen, sorteren en ga je aan de slag met gedroogde planten. In de volgende zaal duik je de oceaan in en ontdek je hoe het is om in een duikboot te zitten en maak je kennis met de meest bijzondere zeedieren. Er is bijvoorbeeld een garnaal met bokshandschoenen, je kan dan ook testen of je net zo hard kan slaan als een boksgarnaal. Na de oceaan belandt je in de Caraïben en maak je kennis met veel verschillende plant- en diersoorten. Je kan koraalduivel vissen en sponzen knippen.

Naturalis 2

Foto van www.naturalis.nl

Hierna reis je naar het Amazonegebied. Hier ontmoet je exotische dieren, zoals de jaguar, kikkers, slangen en vogels. De onderzoeker Hans ter Steege vertelt dat hij gevolgd was door een jaguar in het bos, en dit kan je beluisteren rondom een kampvuur. Om de reis te eindigen kan je zelf onderzoek doen in Nederland. Samen met een schepnetje ga je op slootsafari en maak je kennis met allerlei slootdiertjes. Je vangt ze dus zelf en kan ze daarna zelf sorteren en bestuderen.

Naturalis 7

Foto van www.naturalis.nl

Wildlife Photographer of the Year – ‘s werelds beste natuurfoto’s

Tussen de expedities door zijn er twee zalen waar ’s werelds beste natuurfoto’s hangen van 2016. Al deze natuurfoto’s zijn deel van de fototentoonstelling Wildlife photographer of the year. Het is onwijs mooi tentoongesteld met behulp van lichtborden. De foto’s zijn door deze lichtborden veel meer gedetailleerd en scherper in vergelijking met zeilen. De zalen zijn zelf redelijk donker waardoor de focus volledig ligt op de lichtborden. Bij elke foto staat er stukje over de foto zelf, welk dier of landschap is gefotografeerd, in welk land en met welke camera. Door deze foto’s kunnen de bezoekers elk plekje van de natuur zien; van hoog in de lucht tot diep in de oceaan, van pool tot pool, van het donkerste bos tot de top van de berg.

Naturalis 6

Termite tossing, Willem Kruger, 2016.

De fototentoonstelling bestaat uit de 100 winnende foto’s uit de 49865 inzendingen van 2016. Ze tonen grof drama en verfijnde schoonheid, de complexe relatie tussen mens en natuur, overweldigende landschappen en rake portretten. De Wildlife Photographer of the Year competitie is een geweldige visuele afspiegeling van de ambitie om te zorgen dat thema’s als evolutie, biodiversiteit en duurzaamheid een breder draagvlak krijgen.

Naturalis 4

Clouded in mystery, Alexandre Deschaumes, 2016.

Thema’s

De natuurfoto’s zijn verdeeld in groepen, waarvan de eerste ‘First Shoots’ is. In dit deel staan de jeugdige fotografen centraal, ze zijn allemaal jonger dan 18 jaar. Het tweede deel is ‘Schepselen op aarde’ en hier wordt de grote variatie aan kleuren, vormen en patronen in de natuur getoond. De fotografen leggen de natuur vast vanuit een kunstzinnig perspectief. Het derde deel is ‘Documentaire’. Dit deel onderzoekt de complexe relatie tussen mens en natuur. Deze foto’s laten ons nadenken over de invloed van onze houdingen, beslissingen en acties op de wereld om ons heen. Het vierde deel is ‘De diversiteit van de aarde’, hier wordt de breedte van het leven op aarde getoond.  Het zorgt voor een frisse kijk op alledaagse gebeurtenissen. Het laatste deel is ‘Aardse omgevingen’ en deze foto’s tonen de diversiteit van leefomgevingen op onze planeet. De twee winnaars zijn Tim Laman met de foto Verstrengelde levens en Gideon Knight met de foto De maan en de kraai.

Naturalis 1

De maan en de kraai, Gideon Knight, 2016.

naturalis 2

Verstrengelde levens, Tim Laman, 2016.

Naturalis Zomerprogramma

Onbewust en op een leuke manier leren de bezoekers veel van de natuur en hoe zwaar en moeilijk het is om onderzoek te doen. En hoewel het meer gericht is op kinderen, vinden de ouders of grootouders het ook geweldig en worden ze zelf weer even een kind. Elke bezoeker, kind en volwassen, heeft een lach op zijn gezicht. Het zelf vangen, sorteren en onderzoeken van beestjes uit de sloot is toch wel het hoogtepunt van de tentoonstelling op expeditie met Naturalis. Ook de natuurfoto’s van de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year zijn fenomenaal en laten de natuur op zijn best zien. Leerzaam en leuk! Te zien van 24 juni tot en met 10 september in Naturalis Biodiversity Center.

En zoals Willem Renema, zeebioloog Naturalis, zei:

“Er valt overal in de natuur iets te ontdekken als je maar goed kijkt en nieuwsgierig bent.”

 

Afbeelding header: Star player, Luis Javier Sandoval, 2016.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl