Negentiende-eeuwse mode in Gemeentemuseum Den Haag

avondjurk_jan_taminiau_collectie_nature_extends_fall-winter_2011_gefotografeerd_in_het_teylers_museum_haarlem._fotografie_koen_hauser_art_direction_maarten_spruyt_productie_gemeentemuseum_den_haagVanaf september is in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Romantische Mode te zien, over mode uit de negentiende eeuw. Naast complete kostuums is er aandacht voor accessoires, korsetten en originele modeprenten en foto’s. Veel stukken zijn speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd en worden voor het eerst aan het publiek getoond.

Tijdens de tentoonstelling worden diverse thema’s belicht: van kleuren en materialen, hygiëne en gezondheid tot etiquette en status, modewereld en couturiers. Ook komen verschillende kleine persoonlijke verhalen aan bod, om de negentiende-eeuw net iets dichterbij te brengen.

Vol verandering
De negentiende eeuw was een tijd vol veranderingen. Mode was belangrijk om je mee te onderscheiden in de maatschappij; er werd gekleed naar status. Maar in deze periode waren het juist niet langer alleen de adel en regenten die zich aan de laatste modetrends konden houden. Daarnaast ontwikkelde de mode-industrie zich razendsnel, onder andere door de opkomst van modetijdschriften. Deze veroorzaakten dat modenieuws zich steeds sneller kon verspreiden, waardoor het modebeeld ook nog eens vaak veranderde. Dit alles resulteert in de negentiende-eeuwse mode die we nu kennen.

6_0

Japon (gedragen als trouwjapon), Nederland 1835. Wollen mousseline met zijde. Bron: Gemeentemuseum Den Haag

Inspiratiebron
Dat negentiende-eeuwse mode nog zijn voetsporen nalaat op hedendaagse mode is niet alleen te zien in verschillende kostuumdrama’s, zoals Pride and Prejudice en Downtown Abbey, maar ook  in het werk van verschillende modeontwerpers. Denk bijvoorbeeld aan Jan Taminiau,  Vivienne Westwood en Jean Paul Gaultier. In de collectie van Romantische Mode zijn dan ook hedendaagse creaties opgenomen, geïnspireerd door mode uit de negentiende eeuw.

romantischemode_westwood2_hr

Vivienne Westwood, Ensemble, lente/zomer 2014, Mannenoutfit, herfst/winter 2013. Foto: Koen Hauser

De tentoonstelling Romantische Mode gaat op  11 oktober 2014 van start in het Gemeente Museum Den Haag. Ga voor meer informatie naar de website van het Gemeentemuseum Den Haag.

Tekst: Sanne Vriens

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!