New for Now in het Rijksmuseum Amsterdam

RP-P-OB-11.250De tentoonstelling ‘New for Now‘ in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum Amsterdam, toont prachtige modeprenten als voorloper van glossy magazines en modefoto’s! Vaak ingekleurd, laten deze prenten het laatste nieuwe zien op het gebied van mode. Op één of meerdere modellen wordt de kleding afgebeeld, met daarbij een kleine beschrijving. Deze printen worden dan ook gezien als dé voorloper van hedendaagse modebladen.

Ruim 300 prenten laten tijdens New for Now de veranderingen van vrouwen- en mannenmode van 1600 tot de eerste helft van de twintigste eeuw zien. Ook tonen de prenten de ontwikkeling van het modetijdschrift tot de modeglossy’s die wij nu kennen. Veel van de getoonde prenten zijn afkomstig uit twee belangrijke verzamelingen die in 2009 door het Rijksmuseum werden verworven: de Collectie Raymond Gaudriault en de Collectie M.A. Ghering-van Ierlant. Alle 8.000 kostuum- en modeprenten uit de collectie van het Rijksprentenkabinet zijn vanaf juni 2015 te zien op de website van het Rijksmuseum.

RP-P-2009-1536

L’Art de la Mode, 1880 : Octobre, P Dujardin, L Eudes, 1880

Mode illustratoren
Om de modeprenten zo aantrekkelijk mogelijk te maken, werden bekwame tekenaars aangetrokken. Sommige van deze tekenaars specialiseerden zich tot ‘mode illustratoren’. Zo’n mode illustrator tekende de prent, en zorgde er daarbij voor dat de modellen en de kleding zo goed mogelijk overgebracht werden. Een zogenaamde ‘colorist’ kleurde de prent daarna eventueel in.

RP-P-2005-97

Mademoiselle de Loube, Fille d’honneur de madame, en habit de Chasse., Antoine Trouvain, na 1692 – ca. 1695

Mode is kunst
In de tentoonstelling zijn onder andere werken van Paul Poiret te zien, die met de uitspraak “Mode is kunst” een nieuw tijdperk inluidde. Zo presenteert hij zijn ontwerpen in twee kunstzinnig ontworpen series in felle gedekte kleuren, die inspiratie zijn voor enkele artistiek hoogwaardige modetijdschriften.

De tentoonstelling is te zien van 12 juni tot en met 27 september in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

 

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!