Nieuw Leids Laken #3 door Edwin Oudshoorn voor Museum de Lakenhal

Edwin Oudshoorn ontwierp speciaal voor Museum De Lakenhal een wollen stof; Nieuw Leids Laken #3. De modeontwerper presenteerde in samenwerking met het museum zijn stof. Dit Nieuw Leids Laken is de derde in een serie van vijf ontwerpen. De stof en de jurk die hij ervan maakte werden afgelopen dinsdag gepresenteerd in Hôtel Droog, het centrum van de Amsterdamse textielindustrie in de Gouden Eeuw. Het Nieuw Leids Laken #3 door Edwin Oudshoorn voor Museum de Lakenhal is helaas nog niet te zien voor publiek, dit kan vanaf volgend jaar.

Nieuw Leids Laken #3 door Edwin Oudshoorn voor Museum de Lakenhal

Edwin is de derde ontwerper op rij, na Christie van der Haak en Mae Engelgeer. Het museum wilde voor het derde Leids Laken graag een modeontwerper, en die vonden ze in Edwin Oudshoorn. Leiden stond namelijk zeven eeuwen lang bekend om zijn Leids Laken, een wollen stof van hoge kwaliteit. Museum De Lakenhal blaast sinds 2013 het Leidse Laken een nieuw leven in ter ere van zeven eeuwen Leids Laken. De drie ontwerpers kregen de opdracht om een gloednieuwe stof te creëren op basis van oude ambachten en nieuwe technieken, net zoals de originele Leidse Lakens. Hiervoor kregen de ontwerpers toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum. Door middel van dit project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in.

Nieuw Leids Laken #3 stof

Inspiratie Nieuw Leids Laken #3

Oudshoorn liet zich inspireren door de Amphora collectie van het museum. In dit aardewerk staan sierlijke en abstracte motieven centraal die zijn gebaseerd op florale en dierlijke decors. Deze elementen vertaalde Edwin Oudshoorn naar een eigen ontwerp van florale patronen, vogels, vlinders in felle zomerse kleuren zoals rood, geel en roze. Momenteel is het museum gesloten, maar wanneer het museum weer open gaat wordt de jurk in de collectie opgenomen. De exclusieve wollen stof is vanaf dan per meter te koop in de museumshop.

Nieuw Leids Laken #3 jurk door Edwin Oudshoorn

Edwin Oudshoorn

Oudshoorn is een ware ambachtsman, die zijn liefde voor het leven vertaalt door middel van gelaagde collecties met een zeer herkenbare signatuur. Hij staat bekend als een van de meest romantische Nederlandse ontwerpers wiens werk overdadig is gedecoreerd. Voor zijn creaties gebruikt hij zachte, lichte stoffen, tule, handgekleurde zijde en zachte wol. Dit combineert hij dan weer met borduursels, kraaltjes en kristallen. Zijn creaties zijn in diverse musea te bewonderen, waaronder het Rijksmuseum, Het Gemeentemuseum in Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum, Musée de la Vie Romantique in Parijs en binnenkort Museum De Lakenhal in Leiden.

Voor meer informatie over de jurk en over de opening van het museum zie: www.lakenhal.nl

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl