Nieuwe Wilden

Onder de titels Wilden en Nieuwe Wilden presenteren het Groninger Museum en Museum de Fundatie een dubbeltentoonstelling gewijd aan het 20ste-eeuwse expressionisme in Duitsland. Museum de Fundatie toont het expressionisme uit het begin van de eeuw. In het Groninger Museum staat het neo-expressionisme uit de jaren ’80 centraal. Ondanks het grote verschil in tijd tussen beide bewegingen, hebben ze één belangrijk ding gemeen: artistieke vrijheid zonder compromis.

Walter Dahn, Geburt der Muelheimer Freiheit 1981, collection Paul Maenz, Berlin

Walter Dahn, Geburt der Muelheimer Freiheit 1981, collection Paul Maenz, Berlin

Nieuwe Wilden geeft voor het eerst een samenhangende terugblik op dit fenomeen. Met werk van Hans Peter Adamski, Peter Angermann, Elvira Bach, Ina Barfuss, Peter Bömmels, Werner Büttner, Luciano Castelli, Walter Dahn, Jiří Georg Dokoupil, Rainer Fetting, G.L. Gabriel, Georg Herold, Gerard Kever, Martin Kippenberger, Jan Knap, Milan Kunc, Helmut Middendorf, Christa Näher, Gerard Naschberger, Albert Oehlen, Markus Oehlen, Salomé, Andreas Schulze, Bettina Semmer, Volker Tannert, Thomas Wachweger en Bernd Zimmer.

Jiří Georg Dokoupil, Ohne titel:zonder titel, Archiv Paul Maenz, Berlin.

Jiří Georg Dokoupil, Ohne titel:zonder titel, Archiv Paul Maenz, Berlin.

Nieuwe Wilden
Zo brutaal en heftig als de punk ooit de wereld van de popmuziek opschudde, zo manifesteerde het ‘neo-expressionisme’ zich in de wereld van de beeldende kunst. De internationale kunst werd in de jaren zestig en zeventig gedomineerd door abstracte en conceptuele tendensen, en bijna niemand had verwacht dat de figuratieve, expressionistische schilderkunst met zo’n grote kracht terug zou komen. Dat gebeurde wel, in meerdere landen tegelijk, en nergens op zo’n brede schaal als in (toenmalig West-) Duitsland.

'Electric Night' van Helmut Middendorf. Foto- Städel Museum – ARTOTHEK © VG Bild-Kunst, Bonn 2015

‘Electric Night’ van Helmut Middendorf. Foto- Städel Museum – ARTOTHEK © VG Bild-Kunst, Bonn 2015

Daar ontstonden in diverse steden levendige centra waar jonge kunstenaars in wisselwerking en competitie met elkaar rauwe, provocerende en humoristische schilderijen maakten. Sommigen werden daarbij direct geïnspireerd door het historische Duitse expressionisme, anderen beoefenden met onverholen sarcasme de zogenaamde ‘bad painting’. Het Groninger Museum was een van de eerste musea in Nederland die dit soort kunst op grote schaal verzamelde. De tentoonstelling was voor het eerst te zien in het Städel Museum in Frankfurt.

Nieuwe Wilden – Duits neo-expressionisme uit de jaren ’80

Bezoek Waanders de kunst voor onderstaande catalogus.

wilden-nieuwe-wilden

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl