Odilon Redon in het Kröller-Müller

Het Kröller-Müller laat met de nieuwste tentoonstelling, Odilon Redon. La littérature et la musique, een een nieuwe kant zien van de Franse kunstenaar (1840 – 1916). De vele werken die te zien zijn variëren van schilderijen en litho’s tot pastels en tekeningen. Deze werken samen duiden aan dat literatuur en muziek een belangrijke rol spelen in Redons werk en leven. Odilon Redon in het Kröller-Müller is te zien tot en met 9 september 2018.

Odilon Redon

Redon is naast schilder, tekenaar, pastellist en lithograaf ook geïnteresseerd in muziek en literatuur. In zijn jonge jaren leert hij viool en piano spelen en ontdekt hij zijn liefde voor literatuur. Vanwege deze liefde voor muziek en literatuur is ervoor gekozen om niet voor een chronologische tijdlijn van zijn werken te laten zien, maar om te werken in thema’s. Voor Redon zijn muziek, literatuur en beeldende kunst onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Inspiratie voor Redon

Redon vindt zijn inspiratie in literaire en muzikale bronnen van de klassieke oudheid tot aan Wagner. De tentoonstelling laat zijn inspiratie zien aan de hand van een serie thema’s, zoals het gevleugelde paard (Pegasus). Deze thema’s gebruikt Redon steeds opnieuw, maar dan zijn deze telkens van gedaante veranderd en hebben ze verschillende betekenissen.

Redons rol als schrijver en illustrator komt in de tentoonstelling aan bod in een aantal lithografische series die hij maakt bij teksten van schrijvers die hij bewondert, zoals Gustave Flaubert, Edgar Allan Poe en Charles Baudelaire. Ook combineert hij litho’s met zijn eigen teksten tot visuele en tekstuele gedichten. Woord en beeld vormen hier een geheel.

Odilon Redon in het Kröller-Müller

De tentoonstelling in het Kröller-Müller is te zien van 2 juni tot en met 9 september 2018. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het museum: www.krollermuller.nl

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl