Ontwerper en kunstenaar Ted Noten

Ted_Noten_Grandma's_Bag_Revisited_2009

Ontwerper & kunstenaar Ted Noten

Ted Noten (Tegelen, 18 december 1956) is een ontwerper van voornamelijk tassen en sieraden, werkzaam in Amsterdam. Hij volgde zijn opleiding tot sieraadontwerper aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Noten werd bekend door zijn tassen en sieraden waarbij allerlei voorwerpen werden ingegoten in blokken acrylaat. Tot de verwerkte objecten behoren een snufje cocaïne, dierbare ringen, een dood muisje met een kleine parelketting en echte pistolen. Hij maakte ook een tiara voor prinses Máxima als bescherming tegen relschoppers. Bij de vervaardiging van sieraden maakt Noten regelmatig gebruik van 3D-printers.

Een breed spectrum van galerijen en museumcollecties over de hele wereld vertegenwoordigen zijn oeuvre. Sinds 2005 doet hij met zijn ontwerp bedrijf Atelier Ted Noten, of ATN, ook (interieur) design projecten, installaties en commissies voor particuliere verzamelaars, culturele organisaties en kunstinstellingen.

 

TedNotenTasTed Noten's ontwerpen fungeren als een kritiek op het hedendaagse leven en de geschiedenis van juwelen, alsook op de bredere context van productdesign. Interessant is dat zijn werk ook architectuur betreft. De onderliggende, terugkerende thema in zijn werk is te conventie en processen van gewenning, het vertrouwde en het ongewone uitdaging.  In de afgelopen jaren ontwierp Ted Noten voor privéverzamelaars, gemeenten, kunstinstellingen enz. Een breed spectrum van galerijen en museumcollecties vertegenwoordigen nu zijn oeuvre. De ontwerper begonnen enkele van deze projecten, om later door een museum worden vastgesteld, zoals bijvoorbeeld het geval met 'Kauw je eigen broche' was. Met een beetje hulp van de kauwgom hij uitdeelt, kan iedereen een sieraden ontwerper te worden; simpelweg door het kauwen van de kleverige substantie in een vorm van de ambachtsman werpt vervolgens in zilver, brons of goud. Een van de evenementen waar Noten zich met dit project was een open dag in het Boijmans Museum, toen honderden mensen ingediend door het museum, kauwen hun weg naar een ontwerp.  Zijn oeuvre krijgt extra diepte door zijn idiosyncratische antwoord op de schijnbare vertrouwdheid van onze dagelijkse omgeving, of dit een markt in Amsterdam, de explosie van de bouw in Shanghai of een troepje straatvegers aan het werk in een provinciestad in Rusland zijn. Door symbolen uit hun dagelijkse omgeving en ze te plaatsen in een nieuwe context, hij niet zozeer een query het symbool zelf als onze waarneming ervan. Net als bij de Mercedes-project bijvoorbeeld, waarvoor hij uitgesneden broche-fragmenten uit de carrosserie van deze statussymbool bij uitstek en vervolgens bood ze te koop. Of het vuur wapen wierp hij in een acrylaat handtas. Of de bokshandschoen om de hand van een baby passen. Of het parelsnoer voor de vogel sculpturen van kunstenaar Tom Klaassen.  Ted Noten gaat op zoek naar een vaste betekenis in het banale en het gecultiveerde. Hij ontmaskert de essentie ervan en verzint haar terug in de realiteit. In het beïnvloeden en besmetten van symbolische waarden, onthult hij eigenlijk hun onmiskenbare onaantastbaarheid.  Gert Staal (DESIGNCRITICUS en voormalig adjunct-directeur van het Nederland Design Institute)

Lady K4_7.  Photography: Atelier Ted Noten

Ted_Noten_Fashionista_in_green_2009

Fashionista necklace in green (2009). Photography: Atelier Ted Noten

Ted_Noten_Murdered_Innocence_2005

Murdered Innocence attaché case (2005). Photography: Atelier Ted Noten

Ted_Noten_Ageeth's_Dowry_bag_1999

Ageeth’s Dowry bridal handbag (1999). Photography: Atelier Ted Noten

GUN-YSL001-low-res

Atelier Ted Noten, 1 of 7 Necessities, 2010-2012

madonna

Ted Noten

freedom-of-creation-ted-noten-american-woman-21

American Woman. Bron: Freedom of Creation

2011-11-15-uzi2copy

Ted Noten

1280px-Ted_Noten_Turbo_Princess_1995_pendant

Turbo Princess. Photography: Atelier Ted Noten

2011-11-15-Ladyk6copyweb.jpg.pagespeed.ce.QXWxk-tJu7

Ted Noten

1024px-Ted_Noten_Chanel_001_gun_bag_2011

Atelier Ted Noten, 1 of 7 Necessities, 2010-2012

022-lovebag2

Ted Noten

Ga voor meer informatie naar de website van Atelier Ted Noten.

 

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!