Opmerkelijk: kunstwerk het Dobberend Bos in Rotterdam

Stel: je wilt meer groen in je stad creëren en het liefste doe je dat met een nieuw bos. Echter heb je daar geen ruimte voor, maar  je wil met een innovatieve oplossing komen. Als er geen ruimte is, dan creëer je toch ruimte? Door de samenwerking met kunstenaar Jorge Bakker en founder van Mothership Jeroen Everaert werd dit mogelijk gemaakt. Afgelopen woensdag 16 maart presenteerden zij het kunstwerk Dobberend Bos in de Rijnhaven in Rotterdam.

 

Opmerkelijk: kunstwerk het Dobberend Bos in Rotterdam

Hoe het Dobberend Bos er nu uit ziet. Foto: Metro

 

Je zou het niet snel zeggen, maar er drijft daadwerkelijk een beginnend bos in de haven. Het bos bestaat uit echte Hollandse iepen en er is twee jaar geëxperimenteerd in de Rotterdamse RDM haven. Zo is er gekeken welke boom het beste geschikt is en op welk materiaal het bos moet drijven. Op dit moment drijven er jonge, niet volgroeide iepen. Het lijkt dus net alsof er een paar takken in een boei op het water drijven, maar niets is minder waar. Volgens Jeroen duurt het ongeveer vijf jaar totdat je  er een bos in kunt zien. Dit betekent dus ook dat het kunstwerk er minimaal vijf jaar dobbert.

 

Het ontwerp komt niet geheel van Jeroen Everaert. Hij wilde al heel lang iets doen met de combinatie tussen de stadsmens en de natuur. Toevallig kwam hij in aanmerking met het kunstwerk ‘In Search Of Habitus’ van Jorge Bakker. Dit werk is vergelijkbaar met het Dobberend Bos, maar dan in miniatuur vorm. Toen Jeroen het werk zag, wist hij dat hij dit ook wilde, maar dan levensgroot. Na vele jaren ontwikkeling en onderzoek, is het dan eindelijk werkelijkheid. De bomen zijn niet alleen een extra stukje groen voor de stad, maar het concept staat ook voor duurzaamheid. Er is gebruik gemaakt van 20 oude zeeboeien uit de Noordzee. Het zijn niet de kunststof boeien, maar echte metalen boeien. Op deze manier worden de boeien, die eigenlijk geen functie meer hebben, toch hergebruikt voor een kunstzinnig doel.

 

Opmerkelijk: kunstwerk het Dobberend Bos in Rotterdam

In search of habitus – Jorge Bakker

 

Jeroen en Jorge hebben voor een prachtig kunstwerk gezorgd dat er is gekomen door ruimdenkend te zijn. Het ziet er nu nog niet uit als een bos, maar wanneer de takken gaan groeien, zullen we over vijf jaar tegen een volwaardig dobberend bos aankijken. Uniek in zijn soort en prachtig om te zien.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl