Picasso Primitif – Musée du Quai Branly Jacques Chirac

Picasso was een Spaanse kunstenaar, en een van de meest bekende kunstenaars aller tijden. Hij was erg beïnvloedt door veel verschillende stijlen en wisselde hierin vaak. Hij staat bekend om zijn vele verschillende perioden. Eén van deze perioden is de kubistische, hier is hij erg beïnvloedt door ‘primitive’ niet-Westerse kunst.

Hij verwerkte vaak Afrikaanse maskers in zijn werken. Een voorbeeld hiervan is het bekende kunstwerk Les Demoiselles d’Avignon uit 1907, de vrouwen hebben gezichten die veel weg hebben van de maskers. Kunstkenners beweren dat de maskers verschillende betekenissen hebben.

De maskers die de dames op het schilderij op hebben, had Picasso gezien in Musée d’Ethnographie du Trocadéro in Parijs bij een tentoonstelling over Afrikaanse en Oceanische kunst. Hij had dit schilderij laten zien aan zijn vrienden, maar zij waren niet overtuigd en erg negatief, hierna had hij het werk bijna 10 jaar aan niemand laten zien.

Poster van de tentoonstelling, van www.quaibranly.fr

Poster van de tentoonstelling, van www.quaibranly.fr

 

De tentoonstelling Picasso Primitif onderzoekt de relatie van Picasso met de ‘primitive’ kunst die hem zo beïnvloed heeft. In het eerste deel van de tentoonstelling zijn documenten, brieven, objecten en foto’s te zien in chronologische volgorde, hierin is de interesse in niet-Westerse kunst van Picasso te zien. In het tweede deel van de tentoonstelling is een vergelijkend overzicht te zien van Picasso’s werken en de werken van niet-Westerse kunstenaars. Dit lijkt meer op een antropologische aanpak op de kunst, dan een esthetische vergelijking.

Pablo Picasso Le baiser (The kiss) 1969, te zien in de tentoonstelling, afbeelding van www.pablopicasso.org

Pablo Picasso, Le baiser (The kiss) 1969, te zien in de tentoonstelling,  van www.pablopicasso.org

 

Picasso Primitif  is te zien in Musée du Quai Branly Jacques Chirac van 28 Maart tot 23 Juli. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Quai Branly Museum – Jacques Chirac, in samenwerking met het Musée Mational Picasso, in Parijs.

Voor meer informatie bezoek de website www.parisinfo.com en www.france.fr. Kijk op social media #picassoprimitif voor meer fotos en berichten.

Kunst kopen

 

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl