Schilderij Rokin, Amsterdam, 2000, oil on canvas, 55x80cm - prachtige schilderijen van Amsterdam

Russische meester maakt prachtige schilderijen van Amsterdam

De Russische meester Igor Shterenberg maakt prachtige schilderijen van Amsterdam. Shterenberg ziet zichzelf als ‘foto-realist’. Zijn voornaamste inspiratiebron is Johannes Vermeer, wiens liefde voor het schilderen van stadstaferelen hij deelt. Hij is vooral geïnteresseerd in het straatperspectief, in de lucht die je omarmt en alles met leven vult, of dat nou een melancholieke avondstemming is of een koele bries die de belofte van verandering met zich meebrengt.

Dit zie je duidelijk terug komen in zijn werken waarbij Amsterdam vaak een centrale rol speelt. Met de grootste precisie schildert hij taferelen van de Amsterdamse binnenstad.

Hij is een ervaren schilder, met een goede perceptie en een sterke hand van tekenen, kwaliteiten die noodzakelijk zijn voor iemand die wenst te schilderen als een naturalist. Omdat lange werkdagen en momentopnamen zich niet bijzonder goed laten combineren, maak ik veel gebruik van fotografie. Fotografie is voor mij niet meer dan een middel om mijn liefde voor het detail tot uitdrukking te brengen. Natuurlijk is fotografie een nogal beperkt medium, ik streef naar meer dan fotografische precisie.

In zijn jeugd werkte Shterenberg voornamelijk met aquarellen. Op zijn zestiende stapte hij over op olieverf en tegenwoordig werkt hij uitsluitend nog met olie- en waterverf.

Hij werd in 1960 in Moskou geboren. Dat hij kunstenaar werd is geen toeval: zowel zijn vader, grootvader als grootmoeder waren kunstschilders. Ook zijn vrouw is afkomstig uit een kunstenaarsfamilie.

Van 1972 tot 1978 studeerde Shterenberg aan het Soerikov Instituut voor de Beeldende Kunsten in Moskou. In 1978 werd hij toegelaten tot een vervolgopleiding aan hetzelfde instituut, een opleiding die hij in 1984 succesvol afrondde.

In 1990 werd hij lid van de Moskouse Unie van Kunstenaars. Hij heeft o.a. geëxposeerd in het Kremlin en in de Pieter Brueghel Kunst Galerie in Amsterdam. Gemiddeld doet Shterenberg zo’n één jaar over het maken van een schilderij.

Prachtige schilderijen van Amsterdam

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!