Raoul Dufy in het Singer Laren

Raoul Dufy werd geboren in een groot gezin in Le Havre , in Normandië . Hij verliet de school op de leeftijd van veertien tot werken in een koffie- importbedrijf . In 1895 , toen hij 18 was , begon hij met het nemen van avondlessen in de kunst in Le Havre École d'Art (gemeentelijke kunstacademie ) . De lessen werden gegeven door Charles Lhuillier , die waren geweest , veertig jaar eerder , een student van de opmerkelijke Franse portretschilder , Ingres . Daar , Dufy ontmoette Raymond Lecourt en Othon Friesz met wie hij later deelde een atelier in Montmartre en aan wie hij bleef een levenslange vriend . Tijdens deze periode , Dufy schilderde meestal Norman landschappen in aquarellen .  In 1900 , na een jaar van militaire dienst , Raoul Dufy won een studiebeurs aan de Ecole nationale supérieure des Beaux - Arts in Parijs, waar weer kruiste hij het ​​pad van Othon Friesz . ( Hij was er toen Georges Braque was ook studeren. ) Hij concentreerde zich op het verbeteren van zijn tekentalent . De impressionistische landschapschilders , zoals Claude Monet en Camille Pissarro , beïnvloed Dufy diep . Zijn eerste tentoonstelling ( bij de tentoonstelling van de Franse Kunstenaars ) vond plaats in 1901 geïntroduceerd om Berthe Weill in 1902 , Dufy toonde zijn werk in haar galerie . Daarna exposeerde hij opnieuw in 1903 op de Salon des Independants . Een boost voor zijn zelfvertrouwen : de schilder Maurice Denis , kocht een van zijn schilderijen . Dufy bleef schilderen , vaak in de buurt van Le Havre , en , in het bijzonder , op het strand van Sainte - Adresse , beroemd gemaakt door Eugène Boudin en Claude Monet . In 1904 , samen met zijn vriend , Albert Marquet , werkte hij in Fecamp op het Engels Kanaal ( La Manche ) .Voor het eerst in bijna 60 jaar presenteert Singer Laren het veelzijdige oeuvre van de Franse kunstenaar Raoul Dufy (1877-1953). Kort na 1900 behoorde Dufy tot de meest toonaangevende avant-gardisten in Parijs. Aanvankelijk geïnspireerd door het impressionisme, sloot hij zich aan bij de fauvisten, waarna hij experimenteerde met het kubisme. Later ontwikkelde hij zijn eigen stijl, gekenmerkt door een uitgesproken kleurrijk palet, dynamische lijnvoering en lichte toon.

 

Levensgenieter Dufy verbeeldde het onbezorgde mondaine leven van paardenrennen, zeilregatta’s, opera, casino’s en havens. Talloze malen schilderde hij  rustieke havenstadjes. Het steeds veranderende licht , het glinsterende water en oneindige variaties in blauwtinten van de zee en de lucht boden hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. Steeds opnieuw probeerde hij de sublieme schittering van het licht op het water in zijn werken te vangen.

729

Naast schilder en illustrator was Dufy een belangrijk ontwerper van keramiek en textiel. Hij drukte letterlijk en figuurlijk zijn stempel op de modewereld van de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij had een succesvolle samenwerking met couturier Paul Poiret en leverde meer dan 5000 stofpatronen, waarvan sommige nog altijd worden geproduceerd door de gerenommeerde zijdeproducent Bianchini-Férier in Lyon. De tentoonstelling presenteert meer dan honderd schilderijen, tekeningen, aquarellen, stofontwerpen en jurken, gemaakt met stofontwerpen van Dufy.

Marc-Jacobs-SS14-New-York-Fashion-Week-Victorian-Raoul-Dufy-1930s-vintage-341

Singer Laren biedt het Nederlandse publiek een hernieuwde kennismaking met een van de grootste Franse kunstenaars van de 20ste eeuw. De tentoonstelling is voor het overgrote deel samengesteld uit een particuliere verzameling, aangevuld met bruiklenen uit binnen- en buitenlandse musea.

30915905

Raoul Dufy

Te zien t/m 11 januari 2014 in het Singer Laren

Voor meer informatie singerlaren.nl 

Tekst Cleo Bouwman

 

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!