Gevecht om een Spaanse zilvervloot in de Baai van Vigo

Redenen om te beleggen in zilver

De verovering op de Zilvervloot door  Piet Hein in 1628 zette Nederland in één klap op de kaart. Toen al waren er meer dan genoeg redenen om te beleggen in zilver. Het geheel bracht bij terugkomst het toen zeer hoge bedrag van 11.509.524 gulden op, wat omgerekend € 137.818.887,35 zou zijn. Dat is niet verkeerd voor een middagje werk.

Los van deze interessante historische gebeurtenis kan het beleggen in zilver nog steeds gezien worden als aantrekkelijke investering voor beleggers, dit door de potentie op hoge rendementen. Prijsbewegingen over de afgelopen jaren tonen aan dat beleggen in zilver, rendementen kan opleveren die de prestatie van beleggen in goud exponentieel kunnen overtreffen.

Echter vraagt het beleggen in zilver als vermogensbeschermer als aanvulling of alternatief op goud een aparte benadering omdat zilver niet volledig gezien kan worden als edelmetaal.

De vraag naar zilver is opgesplitst tussen de vraag naar zilver als veilige haven en de industriële vraag. Zilver wordt voor 85% gebruikt voor industriële doeleinden. Echter de rol van zilver als industrieel metaal verklaart niet de stijging van de zilverprijs van 4$ /oz naar 43$/oz in de afgelopen 10 jaar. Een belegging in zilver overtreft beleggingen in andere grondstoffen met puur industriële toepassingen zoals bijvoorbeeld koper of tin.

Beleggen in zilver

Beleggen in zilver als veilige haven

Met de sterke groei van de goudprijs, gedreven door de wereldwijde economische onrust, wordt de gespleten rol van zilver duidelijk waarneembaar. Beleggers zoeken een geschikte en betaalbare veilige haven als alternatief. De verschuiving van zilver van industrieel metaal naar monetair edelmetaal is dan ook verantwoordelijk voor een groot deel van de prijsstijging van de afgelopen periode.

Ondanks de waarde correlatie tussen goud en zilver als edelmetaal moet het zilver los worden gezien van goud. De zilvermarkt is qua omvang met zo’n 73 miljard dollar ongeveer 19 keer kleiner dan de goudaandelen- of obligatiemarkt. Echter is het juist deze kleinere markt omvang in combinatie met een snel groeiende industriële vraag naar fysiek zilver wat zilver kopen zo aantrekkelijk maakt.

Industriële vraag naar zilver

In een gemiddeld jaar wordt volgens The Silver institute ongeveer 900 miljoen ounces zilver geconsumeerd terwijl er circa 700 miljoen uit zilvermijnen wordt gehaald. De mijnproductie is door de jaren heen wel iets opgelopen, maar per saldo wordt er elk jaar ingeteerd op de bovengrondse voorraad.

In 1950 bedroeg de voorraad nog ongeveer 10 miljard ounces volgens de Amerikaanse CPM Group is de voorraad in 2010 nog maar 3,5 miljard ounces. De jaarlijkse goudproductie is de afgelopen 60 jaar juist van 1 miljard naar 7 miljard ounces is toegenomen. Een stijging van 600 procent bij goud versus een afname van 97 procent bij zilver. Wanneer we bedenken dat de zilverconsumptie in de afgelopen 60 jaar vooral in het westen heeft plaats gevonden en in de komende tijd steeds meer Aziaten mobiele telefoons, iPods, dvd’s en dergelijke gaan gebruiken, kan het investeren in zilver wel eens zeer interessant worden.

Zilveren munten

Er zijn op de wereld veel verschillende zilveren munten verkrijgbaar. Kijk altijd naar het zilvergehalte, en hoeveel gram puur zilver uiteindelijk in de munt te vinden in. Hoe bekender de munt, hoe makkelijker deze ook weer verhandelbaar is. Munten kennen over het algemeen geen echtheidscertificaat. Tegenwoordig is het zo dat het gehalte van de munt geslagen wordt op de munt. Van moderne munten zijn er maar weinig vervalsingen bekend. Wanneer u koopt bij een handelaar heeft u minimale kans om vervalsingen te kopen. Bij verzamelmunten wordt de waarde van de munten mede bepaald aan de hand van de kwaliteit van de munten. Bij beleggingsmunten gaat het echt om de waarde van het zilver in de munt. Een ongecirculeerde zilveren beleggingsmunt heeft voor een belegger niet meer waarde dan een fraai exemplaar met een vingerafdruk erop. Natuurlijk is het voor de verhandelbaarheid wel verstandig om de munten in goede conditie te houden.

Zilveren munten

Zilveren munten

Header afbeelding (detail): Gevecht om een Spaanse zilvervloot in de Baai van Vigo – Ludolf Bakhuizen

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!