Reflection and the City

Reflection and the City van Roeland Dreissen

Schoonheid in de reflecties: prachtige stadsbeelden door de lens van Roeland Dreissen

Bij reflecties denkt men vaak aan spiegels: er wordt in gekeken en je ziet alles in spiegelbeeld, inclusief jezelf! Echter zijn er ook transparante reflecties. Ooit in de stad gelopen en in een etalage gekeken? Vaak kan men niet alleen de producten in de etalage zien, maar ook het stadsbeeld dat het glas weerkaatst.

Dat is een voorbeeld van een transparante reflectie. Met dit effect in de grafische fotografie heeft Roeland Dreissen een geheel nieuwe expositie opgezet die vanaf 12 oktober 2018 te zien is in Galerie Bleiswijk te Bleiswijk. Het zal een groepsexpositie zijn met een enkele andere fotografen.

Roeland Dreissen maakt bij deze expositie gebruik van transparante reflectie in water, etalages en gebouwen met veel glas. Hiermee wilt hij een beeld vormen van allerlei weerkaatsingen waardoor het lijkt alsof men door een kaleidoscoop kijkt. Zo zie je in één foto meerdere stadsbeelden door elkaar door de weerkaatsing.  Bijvoorbeeld een prachtige compositie van een etalagepop in combinatie met geometrische architectuur.

Dreissen legt uit dat hij graag aan het publiek wilt laten zien dat men in het dagelijkse leven allerlei verschillende vormen en beelden ziet in de stad die makkelijk genegeerd worden door gewenning. Wanneer men aandacht aan de beelden schenkt kunnen deze als kunstig beschouwd worden. Voor deze expositie is er in verschillende steden gefotografeerd.

Roeland Dreissen is van origine zelf architect en heeft daarnaast altijd een passie gehad voor fotografiek: een abstracte manier van fotograferen. Door de economische crisis in 2008 was hij genoodzaakt andere opties te overwegen in zijn carrière. Zo heeft hij van zijn passie zijn werk gemaakt. Met beide beroepen weet Dreissen de pracht te herkennen en vast te leggen die in de architectuur te vinden is. In het heden is hij actief als zowel architect als grafische fotograaf. Alsook kan men bij hem terecht voor advies over exterieur en interieur.

Naast zijn werk als fotograaf en architect organiseert hij stedentrips vol met activiteiten gerelateerd aan architectuur. Hartstikke leuk voor de vakmensen, maar ook als men slechts geïnteresseerd is!

Van belang voor zijn fotografiek is de belijning in de compositie, de vlakverdeling en kleur. Dreissen fotografeert van meerdere steden interessante en prachtige onderdelen. Dit portretteert zijn fotografiestijl. Als tip voor de toekomstige architectuurfotograaf zegt Dreissen dat het voor hem het best werkt om een solide thema te formuleren door middel van fotoseries.

Dan kan het publiek makkelijker volgen wat hij als kunstenaar wilt tonen en daarmee zijn kunst universeel te maken. Roeland Dreissen heeft namelijk als doel om kunst voor iedereen toegankelijk te maken en een deur te openen voor kunstenaars die zijn werk oppakken, evalueren en eventueel verbeteren zodat het prachtig op hem reflecteert.

Architectuur fotograaf Roeland Dreissen is als kunstenaar bij ons aangesloten.

Maxime Hallatu
Maxime@onlinegalerij.nl