Robert Mapplethorpe, een perfectionist in de Kunsthal Rotterdam

Op het moment is Robert Mapplethrope, een perfectionist te bewonderen in de Kunsthal in Rotterdam. Het is een kort maar krachtig overzicht van de carrière van Mapplethorpe (1946-1989). Hij was een van de meest invloedrijke kunstenaars en fotografen van de 20ste eeuw. De Kunsthal biedt, als enige in Europa, een samenstelling van zijn polaroids, collages en beelden.

Tegenstellingen

Mapplethorpe was erg gedreven en een perfectionist, hij streefde naar esthetische perfectie. Dit is een kenmerk dat vaak terug komt. De tentoonstelling focust dus op wat hij ‘perfectie in vorm’ noemt. Deze perfectie is te zien in zijn foto’s over fetisjisme, maar ook zijn delicate foto’s van bloemen. Deze tegenstelling geeft de tentoonstelling mooi weer, aan de ene kant van de wand hangen de bloem foto’s en de andere de naakt foto’s. Overigens, hangt er bij de ingang een waarschuwing dat er veel naakt en soms aanstootgevende beelden te zien zijn. Hier waren we het wel mee eens, het is geen tentoonstelling om je oma mee naar toe te nemen.

Joe, NYC, 1978. Gift of The Robert Mapplethorpe Foundation to the Los Angeles County Museum of Art and to The J. Paul Getty Trust.

Joe, NYC, 1978. Gift of The Robert Mapplethorpe Foundation to the Los Angeles County Museum of Art and to The J. Paul Getty Trust.

Tulips, N.Y.C., 1977. Jointly acquired by the Los Angeles County Museum of Art and The J. Paul Getty Trust. Partial gift of The Robert Mapplethorpe Foundation; partial purchase with funds provided by The J. Paul Getty Trust and the David Geffen Foundation

Tulips, N.Y.C., 1977. Jointly acquired by the Los Angeles County Museum of Art and The J. Paul Getty Trust. Partial gift of The Robert Mapplethorpe Foundation; partial purchase with funds provided by The J. Paul Getty Trust and the David Geffen Foundation.

Maar niet alleen naaktfoto’s en bloemen zijn te zien, ook foto’s van zijn beroemde vrienden. Hij heeft een hele serie gemaakt van verschillende bekende kunstenaars en acteurs (met o.a. Andy Warhol en Yoko Ono), maar hij heeft ook hele series gemaakt van zijn vriendin en muze Patti Smith, body builder Lisa Lyon en model Philip Prioleau.

Hij maakte vaak zelfportretten, in polaroids is te zien hoe hij speelde met de techniek van fotografie. Hij probeerde vaak nieuwe dingen te ontdekken om in zijn foto’s te incorporeren. Mapplethrope kon als geen ander het lichaam als sculptuur fotograferen.

Lisa Lyon, 1981. Gift of The Robert Mapplethorpe Foundation to the Los Angeles County Museum of Art and to The J. Paul Getty Trust Photography.

Lisa Lyon, 1981. Gift of The Robert Mapplethorpe Foundation to the Los Angeles County Museum of Art and to The J. Paul Getty Trust Photography.

Robert Mapplethorpe, een perfectionist

De persoonlijkheid van Mapplethorpe is voor mij onbekend, maar de quotes die op de muren te lezen waren gaven ons erg het idee dat hij heel erg vol van zichzelf was. Tenzij dit ook echt zo was, zouden wij graag wat nuance hebben gezien in de quotes.

Omdat het lichaam een naaktheid in Mapplethorpe’s werk een grote rol speelt, organiseert de Kunsthal een Naked Tour op 24 Juni. Het publiek beleeft dan een bijzondere rondleiding, zonder kleding, langs de werken van Mapplethorpe.

Foto heading: Ken Moody, 1983.Jointly acquired by the Los Angeles County Museum of Art and The J. Paul Getty Trust. Partial gift of The Robert Mapplethorpe Foundation; partial purchase with funds provided by The J. Paul Getty Trust and the David Geffen Foundation.

Deze tentoonstelling is met een bijdrage van € 15.000 mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het bedrag is beschikbaar gesteld uit het Breeman Talle Fonds, dat gericht is op beeldende kunst in Rotterdam.

 

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl