Rotterdam Contemporary Art Fair 2016

Voorheen was het RAW Art Fair, maar inmiddels staat deze kunstbeurs al twee jaar bekend als Rotterdam Contemporary Art Fair. Dit evenement vindt plaats in het welbekende Cruise Terminal Rotterdam van 10 februari tot en met 14 februari 2016. In totaal zijn er 71 stands te zien die vertegenwoordigd worden door kunstgalerieën vanuit heel Nederland. Zij representeren het beste werk van de kunstenaars die zij vertegenwoordigen en vertellen daar met alle liefde over.

Rotterdam Contemporary Art Fair 2016

Presentatie verschillende werken, Lidy Jacobs

De beurs maakt onderdeel uit van Rotterdam Art Week en het draait vooral om het verkopen en/of verzamelen van hedendaagse kunst. Dit jaar is het de 5e editie. Als kunst liefhebber is het zeker de moeite waard om een bezoekje te wagen, maar daarvoor moet eerst een kaartje worden gekocht aan de kassa. De prijzen varieren tussen de €5,- en €17,50.  
Naast de kunstbeurs wordt er ook een randprogrammering aangeboden, zoals live muziek, performances en artist talks. Zo zijn er onder andere een optredens van Spinvis en Ted Langebach, maar ook is het mogelijk om elke ochtend een rondleiding te krijgen en met de kunstenaars te praten.

Rotterdam Contemporary Art Fair heeft een divers programma, waarbij er voor iedereen wel wat is. Maar uiteindelijk draait het om de kunst die tentoongesteld wordt. Dit jaar zijn er een aantal trends op het gebied van hedendaagse kunst duidelijk zichtbaar, zoals natuur, harmonie, geometrische vormen, het hergebruiken van materialen en grondstoffen. Een goed voorbeeld is de kunst van Barbara Witteveen die vertegenwoordigd wordt door Wallgallery Rotterdam. Haar werk is gemaakt van aardewerk en het draait om de turbulentie van het leven en dat het verschillende vormen aan kan nemen. Daarbij staan de emoties van een mens centraal, die weergeven worden in de verschillende sculpturen die dieren moeten voorstellen.

Rotterdam Contemporary Art Fair

Presentatie verschillende werken, Barbara Witteveen

De connectie tussen de mens en de natuur is dan ook het meest voorkomende onderwerp dat terug komt bij bijna elke galerie. De trends worden niet alleen individueel gebruikt, maar ook door elkaar gebruikt. Dit is goed te zien in het werk van Charlotte Schrameijer. Haar werk is te zien bij Galerie Oranjerie en tevens tijdens de Rotterdam Contemporary Art Fair. Voor haar werk uit 2013/2014 gebruikt ze voornamelijk krantenknipsels die te maken hebben met overstromingen. Vervolgens verft ze die over en stelt ze het op. Het werk lijkt 3D, omdat het niet op de muur geplakt is, maar er zit ruimte tussen de muur en het kunstwerk.

Rotterdam Contemporary Art Fair 2016

The age of miracles II, Charlotte Schrameijer

De geometrische vormen komen ook weer terug in het werk van Don Satijn. Hij is eigenaar van PARTners Galerie Rotterdam en vertegenwoordigt meerdere kunstenaars in zijn stand op de kunstbeurs, maar zelf werkt hij ook als kunstenaar. Zijn werk draait vooral om harmonie en de natuur en wat hij vervolgens verwerkt in strakke vormen die in elkaar overgaan.

Zowel Barbara Witteveen als Charlotte Schrameijer als Don Satijn zijn voorbeelden van de meer dan 100 kunstenaars die vertegenwoordigd worden op de kunstbeurs. Zij zijn niet de enige die deze trends representeren, er zijn vele voorbeelden op de beurs te vinden. Het is wel vast te stellen dat elk werk uniek is en dat elke kunstenaar een eigen draai geeft aan deze thema’s. Het uit zich in prachtige kunstwerken en daarom is Rotterdam Contemporary Art Fair zeker een bezoek waard.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.rcartfair.com

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl