S.E.A. Texel

Op 1 juni werd de aftrap gegeven voor een nieuw experiment tussen wetenschappers en kunstenaars. Dit werd gedaan onder de naam ‘Sea Encounters Art’, ofwel S.E.A. Texel. De resultaten van dit onderzoek zijn volgend jaar pas zichtbaar, maar S.E.A. neemt je nu alvast mee in de aanloop die ruim een jaar gaat duren.

Wetenschap

Met S.E.A. wordt de verbinding gelegd tussen kunst en wetenschap. Dit vindt plaats op Texel omdat het eiland een van de meest gerenommeerde marien onderzoeksinstituten; Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (het NIOZ), ter wereld heeft. Zeeonderzoek draagt bij aan de kennis over hoe de mens op een duurzame manier met de planeet om kan gaan.

Het project heeft de ambitie om het werk van de wetenschappers van het NIOZ door middel van kunst beleefbaar en inzichtelijk te maken voor het grote publiek gedurende de maanden juni, juli en augustus 2019. Ondersteund met beeldmateriaal en teksten van het proces van de ontmoeting kunstenaar/wetenschap, de wetenschapsonderwerpen en de kunstenaar aan het werk.

Kunst

Tien kunstwerken die geïnspireerd zijn op tien ontmoetingen tussen kunstenaars met wetenschap, dat is S.E.A.. Deze kunstwerken zijn te zien in de maanden juni, juli en augustus 2019 verspreid over het hele eiland. Alle kunstwerken worden ondersteund met een verhaal over de ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper.

“Kunst kan ons wijzen op de samenhang tussen dingen. En dat kan alleen maar als je een punt buiten het vlak bent, je moet eigenlijk uit het systeem stappen. Kunst is per definitie altijd iets dat uit het systeem stapt. Dat is trouwens iets dat zij gemeen heeft met de wetenschap, die stapt ook uit het systeem, kijkt op een andere manier naar de wereld.”

S.E.A. Texel

Van juni 2018 tot mei 2019 is de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers te volgen. Uiteindelijk zijn vanaf juni 2019 de kunstweken te zien. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.sea-texel.nl

Tags:
,
Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl