#SafePassage van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei

Als politiek vluchteling onder constante surveillance door de overheid voelt de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei zich verwant met de groeiende stroom vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Sinds zijn eerste bezoek aan het Griekse eiland Lesbos in december 2015 heeft Ai Weiwei vluchtelingenkampen in Syrië, Turkije, Italië, Frankrijk en andere belangrijke toevluchtsoorden bezocht.

#SafePassage, Facebook. Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei Camps

#SafePassage, Facebook. Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei Camps

#SafePassage

De tentoonstelling #SafePassage in Foam gaat over het lot van het individu ten opzichte van het overweldigende maatschappelijke systeem. Van Ai Weiwei’s persoonlijke ervaringen ten tijde van zijn onderdrukking door het Chinese overheid, tot de duizenden vluchtelingen en migranten die hun leven riskeren om Europa te bereiken, om daar vervolgens op gesloten grenzen te stuiten.

stills_from_weiweicam_which_is_now_offline_2012_2_c_ai_weiwei_rezwt_w1600_h1280_h1280_q85

De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei

Naast marmeren sculpturen, filmbeelden en foto’s zal Ai Weiwei de muren van Foam met duizenden iPhone foto’s bedekken. Deze immense collage reflecteert op alle persoonlijke ontmoetingen die de kunstenaar had met talloze individuen en tragische situaties. Het verbeeldt de enorme omvang van de huidige vluchtelingencrisis, die door de kunstenaar “de grootste en schandelijkste menselijke crisis sinds de Tweede Wereldoorlog” genoemd wordt.

tyre__2016_c_ai_weiwei_rezwt_w1600_h1068_h1068_q85

Eerder verscheen al het Foam Magazine #43 getiteld Freedom of Expression under Surveillance, dat door Ai Weiwei als gastredacteur werd samengesteld.

> Bekijk Foam Magazine #43 met Ai Weiwei

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt met steun van Stichting FFFCVM en collectie De Heus-Zomer en te zien tot en met 7 december 2016.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!