Scherp kijken in Museum MORE

museum more gorssel - Charley Toorop - Zelfportret met bontkraag (1940) - JPGMet een doordringende blik kijkt Charley Toorop ons aan. Niets lijkt haar te ontgaan. Toorops ‘Zelfportret met bontkraag’ is een prachtig voorbeeld van de manier waarop modern realistische kunstenaars de zichtbare werkelijkheid benaderen. Museum MORE toont een selectie van ruim 200 werken van Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar in ‘Scherp kijken. Traditie en eigenheid in de collectie van Museum MORE’.

De tentoonstelling toont werken van Jan Mankes tot Carel Willink en van Co Westerik tot Philip Akkerman. Veel van deze kunstenaars bouwen voort op een traditie van zorgvuldige ambachtelijkheid en technische perfectie, maar elk van hen doet dat op een geheel eigen manier. Ieder creëert een eigen werkelijkheid, soms zelfs een werkelijkheid die niet van deze wereld lijkt.

museum more gorssel - Carel Willink - De zeppelin (1933) - copyright Sylvia Willink-Quiël

Carel Willink, De zeppelin, 1933. Copyright: Sylvia Willink-Quiël  

Net zoals de neorealisten van de jaren dertig kiezen veel realisten van nu steeds meer voor het verweven van werkelijkheid en fictie. En evenals hun voorgangers sluiten zij aan bij een richting die in de meeste musea niet of nauwelijks wordt getoond. Daarom laten we ook werk zien van jongere kunstenaars zoals Lotta de Beus, Arnout Killian, Katinka Lampe, Mark Outjers en Tobias Schalken. Museum MORE verzamelt hedendaags werk zonder compleetheid te beogen, maar vooral ter versterking van onze basis. En die ligt verankerd in het Nederlandse realisme uit de eerste helft van de vorige eeuw”.

– Conservator prof. dr. Ype Koopmans over zijn keuze om vooroorlogse en hedendaagse kunstenaars uit de collectie samen te tonen.

museum more gorssel - Charley Toorop, Beemster. Bloeiende boom, 1943

Charley Toorop, Beemster. Bloeiende boom, 1943

De waardering voor Modern Realisme en figuratieve beeldende kunst is nog altijd groeiend, na een periode van onderwaardering. Koopmans:

Het internationale neorealisme werd na de Tweede Wereldoorlog geleidelijk naar de marge gedreven of zelfs verketterd door pleitbezorgers van abstracte, conceptuele en minimalistische kunst in de jaren ’50 en ‘60. Desondanks werd er ook in de daaropvolgende periode volop figuratief gewerkt door Nederlandse kunstenaars. Een aantal van hen is vertegenwoordigd in de collectie, en nog altijd als schilder actief”.

museum more gorssel - Pyke Koch, Stilleven met appel ca 1945 - foto Peter Cox

Pyke Koch, Stilleven met appel, ca 1945. Foto: Peter Cox

Kunstenaars
Naast werken van onder anderen Raoul Hynckes, Charley Toorop, Wim Schuhmacher, Philip Akkerman, Hermanus Berserik, Jan Beutener en Co Westerik, is ook recent verworven werk van Jan Mankes en Pyke Koch te zien. Bovendien toont MORE ruim 30 werken van Carel Willink, waaronder enkele nieuwe aanwinsten van de koele grootmeester. Het is lang geleden dat Willink met zoveel werken tentoongesteld werd.

museum more gorssel - Carel Willink, Afscheid van Mathilde, 1975 - copyright - Sylvia Willink-Quiël

Carel Willink, Afscheid van Mathilde, 1975. Copyright: Sylvia Willink-Quië

Museum MORE
MORE is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Hier is de collectie van Hans Melchers ondergebracht. Museum MORE is gehuisvest in Gorssel en opent voor publiek op dinsdag 2 juni 2015. In 2016/2017 opent MORE een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. Daar zal de focus liggen op leven en werk van Carel Willink.

Scherp kijken. Traditie en eigenheid in de collectie van Museum MORE’ is te bezoeken vanaf 2 juni 2015. Ga voor meer informatie en tickets naar de website van Museum MORE.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!