Schilder Jasper Krabbé

Jasper Krabbé is schilder en kunstliefhebber in hart en nieren. Wekelijks bespreekt hij een actuele expositie bij Avro’s Opium. Ook presenteert hij samen met beeldhouwer David Bade: ‘ArtMen’. Een programma over hedendaagse beeldende kunst in Europese steden als Warschau, Glasgow, Berlijn, Istanbul en Kopenhagen. Gelukkig heeft hij in zijn drukke schema even tijd vrij kunnen maken om zijn liefde voor kunst met Online Galerij te delen.
Krabbé kwam al op jonge leeftijd in aanraking met kunst. Hij komt uit een kunstenaarsfamilie waarvan hij de vierde generatie is.

Relevant: Kunstenaar Jeroen Krabbé

Landscape with Pines, 2010. Oil on muslin. 380 X 350 cm.

In de jaren ’80 was hij één van de eerste graffiti kunstenaars in Nederland. Maar pas toen hij samen met zijn vader een museum in Wenen bezocht en tekeningen van Egon Schiele zag wist hij zeker dat hij kunstenaar wilde worden. “Toen ik die tekeningen zag wist ik dat ik naar de kunstacademie wilde!” vertelt Jasper. Sindsdien is kunst zijn leven. “Kunst kan als geen ander laten zien wat het meest waardevolle is in het leven. Het kan alles bespreekbaar maken.”

Selfprotrait, 2011, Graphite on paper, 29,5 X 21 cm.

Schilder Jasper Krabbé

Krabbé vindt het belangrijk dat kunst en cultuur niet verloren gaat. “De discussie over hedendaagse kunst is er vrijwel niet. Er wordt veel te weinig aandacht aan besteed en er wordt ook nog eens bezuinigd op kunst en cultuur. Dat vind ik zonde. Daarom ben ik blij met de AVRO-programma’s. Daarmee wil ik mensen die normaal gesproken niet zoveel met kunst in aanraking komen laten zien hoe leuk het is. Het lijkt mij ook een goed idee dat kinderen meer educatie krijgen over kunst. Ze moeten natuurlijk niet gedwongen worden om van kunst te gaan houden, maar zet een schilder of beeldhouwer voor de klas. Als iemand met passie over zijn vak kan vertellen, dan luister je toch wel?!”

Untitled, 2010, Watercolour on cardboard on canvas. 40 X 30 cm.

Musea bezoeken is voor Jasper Krabbé wekelijkse kost. Hij deed dat altijd al, maar tegenwoordig staat er ook regelmatig een camera op voor de programma’s bij de AVRO. Voor jong en oud heeft hij nog een leuke aanrader. “Mijn favoriete museum op dit moment is De Pont in Tilburg. Het gebouw is spannend en inspirerend. Het is namelijk een oude wolspinnerij die omgebouwd is tot een ruimte waar kunst echt geweldig goed tot z’n recht komt. De kunstwerken zijn heel verschillend. Beelden, schilderijen, er is van alles wat en er hangt een mysterieuze sfeer. Voor kinderen raad ik het Kröller-Müller Museum aan. Lekker fietsen over De Hoge Veluwe, de beeldentuin bewonderen en andere kunstwerken bekijken. Het is een goede combinatie tussen natuur en cultuur!”

Malacca, 2008, Watercolour on cardboard on canvas. 48 x 34 cm.

Krabbé was te zien in zijn tv programma ‘Het Geheim van de Meester’. Hierin ging hij samen met een team van experts een meesterwerk van verschillende kunstenaars zo precies mogelijk reconstrueren. In dit programma probeerden ze er achter te komen hoe de meester zijn werken maakten. Op het eind werd de vraag gesteld of er verschillen te ontdekken vallen. “Wat eigenlijk een primeur is, is dat ons gereconstrueerde werk naast het origineel mogen hangen in het museum. En daar zijn we ook heel dankbaar voor die musea in de reeks, want dat zijn niet de minste musea, het Rijksmuseum doet bijvoorbeeld mee” Verteld Krabbé bij De Wereld Draait Door. De afleveringen van ‘Het Geheim van de Meester’ zijn terug te zien op npo gemist.

Dog Barking At The Sea, 2012, Crayon on cardboard, 16 X 25 cm.

Lampions

Lampions, 2009. Watercolour on cardboard on canvas. 24 X 30 cm.

Bron: afbeeldingen

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl