Groots zandkunstwerk - Ringen aan Zee op het Schreveningse strand

Spectaculair zandkunstwerk Ringen aan Zee op het Scheveningse strand

Vanaf maandag 12 februari verrijst op het Scheveningse strand het speelse en spectaculaire zandkunstwerk Ringen aan Zee van Bruno Doedens. Door de ringen – met zandgezichten van Rikke Munkholm Laursen en reuzenschelpen van SLeM waaruit verhalen en gedichten klinken over de Scheveningse geschiedenis – kun je vanaf eind februari een wandeling maken van maar liefst tien kilometer. Ringen aan Zee is onderdeel van het evenementrijke themajaar Feest aan Zee.

Maandag 12 februari verschijnen twee zilverkleurige graafmachines op het Scheveningse strand, die het iconische strandlandschap Ringen aan Zee van Bruno Doedens zullen uitgraven. Op basis van GPS ‘zien’ de machines waar en hoe ze moeten graven. Na ruim een week zijn de eerste, binnenste ringen zichtbaar die maar liefst tweeënhalve meter hoog zijn. Naar buiten toe worden de ringen steeds lager, tot 1,20 meter. Naar schatting is het 150 bij driehonderd meter grote zandkunstwerk na twee weken helemaal af. Het bestaat dan uit twintig ringen die staan voor tweehonderd jaar badcultuur Scheveningen-Den Haag. Zand, wind, lucht, water en graafmachines voor herstelwerkzaamheden spelen tot de einddatum 12 april voortdurend een fascinerend en dynamisch erosiespel met de ringen. Net zoals de natuur zelf zal het kunstwerk geen dag precies hetzelfde ogen.

Het vrij toegankelijk Ringen aan Zee vormt het decor van tal van activiteiten die deel uitmaken van het themajaar Feest aan Zee, dat op Scheveningen en in De Haag tweehonderd jaar badcultuur viert. Zo loopt bijvoorbeeld de finale van de City Pier Night Walk van Golazo Sports door het tien kilometer lange kunstwerk. Vanaf zaterdag 24 februari verschijnen aan de zeezijde op de kop van de ringen ‘zandgezichten’ van kunstenaar Rikke Munkholm Laursen. Aan de boulevardzijde worden op de ringen twintig reuzenschelpen van SLeM geplaatst. Uit de glazen schelpen klinken prachtige gedichten en boeiende verhalen over de Scheveningse geschiedenis en namen van hen die ‘op zee’ zijn gebleven.

Ringen aan Zee is een project van landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens/SLeM. Stichting Landschapstheater en Meer maakt het alledaagse ongewoon en schept zo ruimte voor verbeelding en verwondering. SLeM opereert op het snijvlak van landschapsarchitectuur, locatietheater, beeldende kunst en film en onderzoekt hoe kunst een landschap kan vormen en vervormen. Het landschap wordt een plek met een verhaal en een geheugen. Het publiek is deelnemer en toeschouwer tegelijk.

Surf voor alle activiteiten in en om Ringen aan Zee naar de website van themajaar Feest aan Zee.

Afbeelding header: Groots zandkunstwerk – Ringen aan Zee op het Schreveningse strand

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!